U fokusu

odgođena odluka

Poljska nakon masovnih prosvjeda odgađa primjenu odluke o zabrani pobačaja

Poljska nakon masovnih prosvjeda odgađa primjenu odluke o zabrani pobačaja

Poljska desničarska vlada odlučila je odgoditi primjenu odluke koja bi dodatno ograničila pravo na pobačaj, piše index.hr.

Nakon dva tjedna masovnih prosvjeda diljem zemlje, dužnosnik iz Vlade poručio je kako su odlučili da je “potrebno još vremena za dijalog i kako se primjena odluke kojom se pobačaj praktički u potpunosti brani odgađa”.

Nakon što je Ustavni sud prošlog mjeseca odlučio da pobačaj fetusa s kongenitalnim manama krši Ustav te kako takav pobačaj nije dopušten i time je dodatno ograničio propise o pobačaju u Poljskoj, koji su već jedni od najstrožih u Europi, građanke i građani u brojnim gradovima u Poljskoj počeli su masovno prosvjedovati.

Osim prosvjeda i blokada prometnica, diljem Poljske ovu srijedu se i štrajkalo, po parolom – odbijamo raditi dok nas terorizirate. Učiteljice su za sobom ostavile prazne učionice, studentice iz solidarnosti nisu išle na nastavu, prodavačice su zaključale blagajne. Godine 2016. oko 200 tisuća žena se pridružilo općem štrajku u Poljskoj, a te bi brojke sada mogle biti i veće, ako se nastave nemiri i protestne akcije.

Što Poljakinje očekuje dalje, ostaje nam vidjeti. No, jedno je sigurno – cijeli svijet vas gleda.