U fokusu

grad nije otkazao nastup mladenu grdoviću

ŽMH: Nedopustivo toleriranje nasilja nad ženama u Poreču

ŽMH: Nedopustivo toleriranje nasilja nad ženama u Poreču

Priopćenje Ženske mreže Hrvatske prenosimo u cijelosti. 

Ženska mreža Hrvatske u potpunosti podržava Centar za građanske inicijative Poreč u nastojanjima da pošalje jasnu poruku javnosti o neprihvatljivosti odnosa lokalnih tijela vlasti prema problemu nasilja nad ženama i obiteljskom nasilju. Pridružujemo se izraženom protivljenju odluci Grada Poreča da ne otkaže javni nastup osobi koja je više puta osuđivana zbog nasilja u obitelji. Činjenica da je određena osoba zabavljač ni na koji način ne isključuje činjenicu da se radi o osuđivanom nasilniku u obitelji.

Odlukom da se angažira osoba koja je osvjedočeni nasilnik  javnosti se šalje poruka  da je nasilje društveno prihvatljiv oblik ponašanja, a plaćanje nastupa sredstvima svih poreznih obveznika, pa tako i žena koje svakodnevno trpe nasilje, posve neprimjerenim.

Ovaj potez Grada Poreča još jednom nam je pokazao kako se nasilje u našem društvu ne doživljava ozbiljno. I dalje se doživljava kao privatni problem, premda su posljedice uvijek po društvo. I dok u Argentini na ulice izlaze tisuće ljudi, u Hrvatskoj koja isto tako godišnje broji svoje žrtve, veća reakcija društva uglavnom izostaje. Tek poneke spontane reakcije na nasilje s brutalnim posljedicama poput nedavnog izlaska građanki i građana na ulice u Splitu ili organiziranja javne akcije protesta i upozorenja početkom godine u Zagrebu podsjećaju kako je nasilje svakodnevica mnogih žena. Zar su  vršitelji/ice javnih i političkih funkcija vlasti nasilje spremni/e javno osuditi samo ako i kada žena bude ubijena, a promovirati ga u drugim slučajevima?

Podsjećamo da i mediji imaju ogroman utjecaj na kreiranje mišljenja i senzibilizaciju javnosti te od njih očekujemo da to obavljaju odgovorno i savjesno. U spomenutom slučaju, nažalost, ponovila se banalizacija nasilja i u prvi plan je pala priča o traženju zabrane nastupa pjevaču, potpuno zanemarujući činjenicu da se radi o osuđivanom nasilniku u obitelji. Svaki dan smo svjedoci/kinje sve većeg nasilja nad ženama, svaki mjesec svjedočimo ubojstvima žena od strane (bivših) partnera. Vrijeme je da kažemo stop nasilju te da  svaki oblik nasilja i nasilničkog ponašanja osudimo! Za nasilje nema opravdanja!

Ženska mreža Hrvatske pridružuje se pozivu Centra za građanske inicijative Poreč Gradu Poreču da revidira odluku, otkaže nastup nasilniku u obitelji te tako pošalje jasnu poruku da Grad Poreč ne štiti nasilnike i ne tolerira nasilje.