U fokusu

zločin iz mržnje

ŽMH od DORH-a traži postupanje zbog uvreda i prijetnji tijekom antiratne akcije

ŽMH od DORH-a traži postupanje zbog uvreda i prijetnji tijekom antiratne akcije

HINA/Denis Cerić

Ženska mreža Hrvatske zatražila je u četvrtak od DORH-a da pokrene kaznene postupke protiv osoba koje su im prijetile nasiljem i bačenim predmetima ozlijedile četvoro sudionika/ca antiratne prosvjedne akcije koja je u organizaciji nekoliko nevladinih udruga održana na središnjem zagrebačkom trgu.

“Tražimo od Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu da pokrene kaznene postupke zbog kaznenih djela prijetnje, javnog poticanja na nasilje i mržnju, povredu prava na javno okupljanje i prosvjed te nasilničkog ponašanja a sve u vezi sa zločinom iz mržnje“, stoji u priopćenju Ženske mreže Hrvatske.

Podsjeća se da je MUP zabranio mirno okupljanje pod nazivom “Antiratni protest povodom slavljenja ratne pobjede”, zbog čega je nekoliko organizacija odlučilo održati mirnu protestnu akciju, tvrdeći da je takva zabrana suprotna Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i hrvatskom Ustavu.

“Na mirnom prosvjedu na kojem je sudjelovalo 10 osoba, sudionice i sudionici su napadnuti od grupe neofašista koji su izvikivali prijetnje poput ‘Zaklat ćemo vas’, ‘Zaklat ćemo vas ovih dana’ ‘Ubij Srbina!’ ‘Četničke kurve! Silovat ćemo vas!’ te su veličali Nezavisnu državu Hrvatsku, Ante Pavelića i podizali ruke na fašistički pozdrav. Zalijetali su se prema sudionicima mirnog okupljanja pokušavajući ih fizički napasti i bacali različite predmete te su četiri osobe ozlijeđene”, tvrdi se u priopćenju.

Policiju koja je razdvajala sudionike akcije i protuprosvjeda u organizaciji braniteljskih udruga prozivaju da je “dozvolila da nasilnici budu u neposrednoj blizini sudionika okupljanja i bacaju predmete na njih za cijelo vrijeme okupljanja i prilikom odlaska u policijsku postaju te nije reagirala na prijetnje nasiljem”.

Tvrde kako su policajci tolerirali veličanje NDH, fašistička obilježja na majicama nasilnika i fašističke pozdrave.

“Koliko nam je poznato nije privela nasilnike koje su bacali predmete i fizički se obračunavali s policijom i pokušavali napasti sudionike. U policijskoj postaji sudionice i sudionici su bili šikanirani od strane policijskih službenika, sudionicima su se policijski službenici obraćali posprdno, policijski službenici su preispitivali potrebu za takvim javnim okupljanjem, aktivistu Žena u crnom je policijski službenik rekao da ide prosvjedovati u Beograd, a jednoj od sudionica prosvjeda je policijski službenik objašnjavao kako treba pristojno sjediti. Obavijestili su sudionike da ne namjeravaju podnijeti kaznene prijave i rekli im da ne mogu podnijeti kaznene prijave jer im nisu prijetnje osobno upućene”, tvrdi se u priopćenju, u kojem se traži da unutarnja kontrola ispita postupanje policijskih službenika.