Uncategorized

04.-06. svibnja

4½. Okolišni filmski festival

4½. Okolišni filmski festival

Aktivistička grupa Zelene akcije ponovo Vas poziva na trodnevno druženje uz bogat filmski program, radionice i tribine s fokusom na aktualne okolišne i društvene probleme. Ovogodišnje izdanje Okolišni filmski festival održava se od 4. do 6. svibnja 2018. u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1), a ulaz na program i sav sadržaj je besplatan!

Program možete pronaći OVDJE.

Glavne točke ovogodišnjeg programa su filmovi i tribine o aktualnim temama u Hrvatskoj – otimačina zemlje na Srđu za potrebe golf terena, plin, kojeg fosilna industrija predstavlja kao tranzicijsko gorivo i izgradnja LNG terminala na Krku te zaštita rijeka u balkanskoj regiji od novog vala izgradnje štetnih hidroelektrana. Osim toga, u programu su zastupljene i druge teme, a izabrale_i smo nagađivane filmove kojima ćemo ih predstaviti. Filmovi uglavnom govore o odnosu čovjeka prema okolišu, ali i o potrebi za promjenom društvenih, gospodarskih i političkih sustava. Program obogaćuju i praktične radionice te popratni zabavni sadržaj.

Zašto 4½.? Nakon prošlogodišnjeg “Četvrtog E?! – Okolišnog filmskog festivala”, ove godine festival je organiziran s “polovičnim” sredstvima. Razlog tome je loša politika podrške radu civilnog društva u Hrvatskoj, koja je dovela do situacije nedostatka sredstava za organizaciju aktivnosti. Unatoč tome, odlučili_e smo ipak održati festival s minimalnim sredstvima, uz maksimalnu kreativnost, zbog čega ovogodišnji festival nosi simbolično ime “4½. Okolišni filmski festival”. Nedostatak financijske podrške značio je i dvostruko veće ulaganje vremena te smišljanje novih načina da se festival ipak održi čak i u ovim “polovičnim” uvjetima. Festival smo stoga organizirali_e “kod kuće”, tj. u prostoru Zelene akcije, gdje ćemo se potruditi osigurati autentičan kino ugođaj u “kućnoj” atmosferi.

Upravo zbog toga poruka ovog festivala je: “Mi moramo na pola, ne morate i vi!”. Često nesvjesno u najboljoj namjeri stvari raditi “na pola” te time šteta nadmašuje samu korist. 

Primjerice: 
Kupovinom organskih proizvoda s drugog kraja svijeta nastaju onečišćenja tijekom proizvodnje ambalaže, a tu si i emisije koje se ispuste prilikom prijevoza. 
Kupovinom naranče iz lokalnog uzgoja u plastičnoj vrećici nastaje šteta od proizvodnje vrećice koja u ekosustavu ostaje još 100 godina. 

Informirajmo se o tematici!
Prepolovimo polovično!
Vidimo se na okolišnom!

Naši cijenjeni medijski pokrovitelji su: H-AlterKulturpunkt.hrLibela.orgRadio Student i Yammat FM.
—————————————————————
Ovaj događaj nastao je u sklopu programa “Centri znanja” Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te uz pokroviteljstvo Skupštine Grada Zagreba.