Uncategorized

ova tama nije stvarnost

Četvrti festival ženskog stvaralaštva Femix Fest

Četvrti festival ženskog stvaralaštva Femix Fest

Četvrti festival ženskog stvaralaštva Femix Fest pod sloganom Ova tama nije stvarnost održat će se 13. i 14. prosinca 2013. godine u zgradi BIGZa u Beogradu, u klubovima Čekaonica i Scena.

 Festival ženskog stvaralaštva u okviru FEMIX programa održava se četvrtu godinu za redom kao vrhunac i završnica aktivnosti tokom godine i okupit će 40 autorica iz različitih polja: poezije, fotografije i filma, a na njemu će nastupiti i tri ženska autorska benda iz Srbije: Late for Coffee iz Beograda, Omladinac 11 iz Subotice i Vibrator u rikverc iz Pančeva.

 Program se sastoji od kazališne radionice forum teatra za rodnu ravnopravnost, ženske poezije, natjecateljskog filmskog programa, foto izložbe i koncerta. Koncert je ujedno i promocija novog izdanja kompilacije ženskih bendova i muzičarki iz Srbije.

Program u cjelini, kao i točnu satnicu možete pronaći na portalu Femix.Info ili Facebook profilu Projekat Femix .

Riječi urednice Femiksete 2013

“Mislim da ovogodišnju Femiksetu treba preslušavati polako i redom, jer svaka nova pjesma otvara prostor sljedećoj. Čini mi se da postoje predrasude o ženskom radu u muzici kao manje kvalitetnom, pogotovo u izvođačkom smislu, pri čemu se često ne obraća pažnja na autorski izraz i ideju. Također, imam dojam da su neki žanrovi u svjesti prosječnog slušatelja i dalje “rezervirani” samo za muškarce, pa se žene koje se usude okušati u istim, unaprijed smatraju uljezima ili ne dobijaju tretman ozbiljan onoliko koliko bi on trebo da biti.

{slika}

Zaista se nadam da će biti onih koji će u tim pjesmama moći prepoznati ono što sam i ja prepoznala. Ako se to dogodi, nešto smo fino napravili.

Milica Mitić (Lula Mae // Sofie from Seattle)

Femix je program podrške ženskom stvaralaštvu pokrenut 2010. godine. Do sada je obuhvatio više od 40 različitih događaja, koje je posjetilo preko 4000 ljudi. Kroz četiri godine realizacije projekta promovirano je oko 50 bendova i više od 200 umjetnica. Aktivisti/kinje Femixa ove godine napravili su istraživanje “Mlade žene na alternativnoj kulturnoj sceni” koje je predstavljeno na festivalu Vox Feminae u Zagrebu. Femix je član Nezavisne kulturne scene Srbije i regionalne mreže Cultural Gender Practices Network.