Uncategorized

Kamo za vikend?

DRAGram festival

DRAGram festival

Matija Peček

17. i 18. listopada, u znaku su DRAGram festivala, dvodnevne kulturne i queer feminističke manifestacije čiji je cilj afirmirati drag kao umjetničku formu, povezati regionalne i inozemne performere, te osnažiti sve one koji se ovom izvedbenom granom žele baviti. DRAGram festival tako će zainteresiranima unutar dvodnevnog programa ponuditi nekoliko edukativnih, informativnih i praktičnih sadržaja tematski povezanih uz drag izričaj: s naglaskom na estetsku i identitetsku konstrukciju drag performansa.

Prvo izdanje DRAGram festivala otvaramo edukativnim segmentom 17.10. u 21h u maloj dvorani KIC-a, Preradovićeva 5: predavanjem i tribinom DRAG 101 na kojem ćemo govoriti o tome što je drag, kako i zašto je nastao te se manifestirao kroz povijest. Predavanju će uslijediti tribina na kojoj će o svojoj motivaciji za bavljenjem dragom, drag sceni u svojim sredinama i životu drag performera govoriti festivalske gošće i gosti.

U partnerstvu s talijanskom školom mode i dizajna Callegari drugog DRAGram dana 18.10. u KIC-u (14 – 17h) održat će se pokazna radionica drag šminkanja. Polaznice i polaznici imati će priliku vidjeti putem prezentacije na modelu kako prolazi proces transformacije lica iz muškog u žensko koristeći šminku. Njoj će uslijediti performativna radionica kolektivne konstrukcije drag identiteta (17 – 20h) koja će otvoriti pitanja rodne binarnosti te mogućnosti njegove komplikacije i eksplozije. Cilj je radionice uspostaviti i propitati temelje osnažujućeg potencijala drag performans, a putem eksperimenta na tjelesnom iskustvu impersonacije i trandžiranja u drugi spol.

Broj sudionika radionica je ograničen, stoga se mole zainteresirani da pošalju e-mail na ask.flamingo@gmail.com.

Najviše blještavila očekuje nas u večernjem programu 18. listopada na sceni Pogona Jedinstvo (22 – 06) s čak 14 performerica iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Srbije. Večer će uveličati nastupi butch kraljice voguea Lasseindre Ninje (Francuska), drag komičarka i pjevačica Alaska Thunderfuck (SAD) te drag performeri Illudshone(Italija). Ulaznice za večernji program: Octopus Piercing Studio (Gundulićeva 37).

DRAGram festival želi omogućiti više prostora za osnaživanje, zabavu i edukaciju o drag izričaju koji je dio inozemne queer kulture već desetljećima, a nerijetko samo sideshow u hrvatskim klubovima. Konceptualno drugačije scenske izvedbe prikazat će svu slojevitost draga čija je glavna premisa, na jedinstven i zabavan način, propitivanje društveno uvjetovanih rodnih normi.

Više detalja o programu možete pronaći ovdje, a u danima koji slijede za više informacije o festivalu i performerima pratite Flamingo Facebook page te Voxfeminae.net portal.

DRAGram festival podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Callegari – Talijanska škola mode i dizajna, Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, KIC – Kulturno informativni centar i Udruga K-zona preko platforme Voxfeminae.net. Festival organiziraju udruge ZbeLeTron i Flamingo.