Uncategorized

protiv vlasti i policijske diktature

Podrška prosvjedima u Makedoniji

Podrška prosvjedima u Makedoniji

Hrvatska inicijativa za podršku prosvjedima u Makedoniji organizira prosvjed ispred Veleposlanstva Republike Makedonije u Zvonimirovoj ulici, u subotu, 23. svibnja, s početkom u 12 sati. 

“U znak podrške borbi prosvjednika za bolju i pravedniju zemlju, i mi kao grupa građana podrijetlom iz Makedonije odlučili smo se organizirati i podržati prosvjede za ostavku vlade Nikole Gruevskog i vodećih osoba na čelu državnog aparata, kao preduvjet za fer i demokratske izbore te pravosudni rasplet skandaloznih telefonskih razgovora”, poručuju organizatori/ce.

Podsjećaju kako je 5. svibnja u glavnom gradu Makedonije, Skopju, započeo ‘široki građanski prosvjed protiv nedemokratskog, korumpiranog i kriminalnog režima premijera Nikole Gruevskog’. Kap koja je prelila čašu bila je snimka prisluškivanih razgovora koje je objavila opozicija, u kojoj se čuje kako Gruevski sa svojim bliskim suradnicima dogovara prikrivanje ubojstva 22-godišnjeg mladića Martina Neškovskog. Ubojstvo se dogodilo 2011. na proslavi izborne pobjede VMRO-DPMNE-a, stranke koja, kako pokazuju snimke što ih opozicija objavljuje posljednja tri mjeseca, već godinama tretira državu i njezine institucije kao obiteljski kriminalni biznis s fasadom od stiropora.

“U jeku prosvjeda, koji su se proširili na 8 makedonskih gradova, dogodio se ulični rat na ulicama trećeg najvećeg grada u zemlji, Kumanova. Vlast tvrdi da je u sukobu policije i terorista poginulo 18 osoba. Izravna posljedica ovih događaja bila je ostavka troje bliskih suradnika premijera Gruevskog: ministrice unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske, ministra transporta Mileta Janakievskog i šefa protuobavještajne uprave Saše Mijalkova”, pojašnjavaju organizatori/ce na Facebooku.

Protest od 5. svibnja razbijen je policijskom intervencijom, a na građanskim okupljanjima do sada je privedeno više od 50 osoba.

“Riječ je o miroljubivim i nenasilnim prosvjednicima. Oni se, uz policiju koja upada i u sveučilišne čitaonice, moraju nositi i sa infiltriranim huliganima. U nedjelju, 17. svibnja na dosad najvećem protestnom okupljanju ispred zgrade makedonske vlade okupilo se više desetina tisuća ljudi. Nekoliko stotina njih ostaje kampirati sve do ispunjenja glavnog zahtjeva – odlaska Nikole Gruevskog s vlasti”, naglašavaju. 

“Posebno osuđujemo ponašanje makedonske veleposlanice u Hrvatskoj, Nj.E. Daniele Karađozoske, koja se i prije krize u državi, a osobito nakon uličnog rata u Kumanovu, ponaša kao aparatčik vladajuće stranke, a ne diplomatski predstavnik naše domovine. Nakon smjene okrutne ministrice policije Jankulovske, javno je žalila za odlaskom ‘najsposobnije žene koju je ikad upoznala’, potom je pozvala na zatvaranje prosvjednika u Makedoniji, da bi se na kraju i sama igrala prvog pendreka i naručila 24-satno policijsko osiguranje zgrade u središtu Zagreba u kojoj je smješteno veleposlanstvo. Time ne samo da je proširila neutemeljenu paranoju od ‘terorističkog napada’ među građanima Hrvatske, već je poslala i poruku da je makedonska vlast, pa tako i ona sama, u strahu od skorog odlaska sa scene”, piše zaključno u pozivu na subotnji prosvjed.