Uncategorized

Jane Austen, naša suvremenica:

Ponos i predrasude kao roman krize

Ponos i predrasude kao roman krize

Pinterest

Centar za ženske studije poziva sve zainteresirane da obilježe uz njih 200. obljetnicu smrti Jane Austen i 60. obljetnicu smrti Marije Jurić Zagorke. Tim povodom organiziraju ciklus predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke na adresi Dolac 8. 

Prvo u nizu je predavanje Tatjane Jukić: Jane Austen, naša suvremenica: “Ponos i predrasude” kao roman krize koje će se održati u četvrtak, 1. lipnja u 18 sati.

Nasuprot uvriježenome mišljenju, da su romani Jane Austen ogledni primjeri stabilne autorske kontrole i pripovjedne ekonomije, Tatjana Jukić polazi od pretpostavke da Austen u svojim romanima reflektira momente krize oko kakvih se konstituira modernitet.

Ona je naša suvremenica onako kako je, prema Janu Kottu, Shakespeare naš suvremenik: ne zato što se svijet nije značajno promijenio od njezina vremena, nego zato što nam njezini romani i dalje pomažu da razumijemo tu promjenu. S tim argumentom Jukić će se u svome predavanju usredotočiti na Ponos i predrasude, vjerojatno najčitaniji roman Jane Austen.

Ulaz je besplatan.