Uncategorized

Svibanj 2018.

Queer Zagreb Season

Queer Zagreb Season

Marcandrea/Queer Zagreb Udruga Facebook

Udruga Domino u svibnju organizira izvedbeni program ‘Queer Zagreb Sezone’  koji je podijeljen u dva izvedbena programska bloka – jedan posvećen međunarodnom programu, a drugi posvećen domaćem i regionalnom programu. Prvi programski blok održat će se od 15. do 19. svibnja i ugostit će umjetnike i umjetnice iz SAD-a, Indije, Filipina, Velike Britanije, Njemačke, Poljske, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Svibanjski program otvorit će britanski umjetnik Jeremy Goldstein sa svojim “kazalištem zajednice” koje se bavi temom slobode govora i osobnim osnaživanjem. U njegovoj predstavi sudjelovat će i deset osoba iz Hrvatske koje će s Jeremyjem tijekom njegove rezidencije u Zagrebu razviti kratki tekst ili priču posebno za ovu izvedbu u Zagrebu. Na festivalu gostuje i poznata slovenska skupina Via Negativa s izvedbom “Stotinu zdravica” nastalom u suradnji s poljskom umjetnicom Anitom Wach, a posebno na ovoj izvedbi  nazdravljivat će se Josipu Brozu Titu. Nadalje, organizatori najavljuju i gostovanje američkog trans umjetnika Krisa Greya čija će izvedba “Prekarnost” uputiti publiku u teme i neravnopravnosti s kojima se susreću trans osobe. Gostovanje ovog umjetnika organizirano je u suradnji s riječkim festivalom Smoqua.

Od festivalskih zanimljivosti tu je i pionirski program “Bajke u dragu” u okviru kojeg će domaća skupina drag queenova okupljenih u grupu House of Flamingo čitati djeci queer bajke i slikovnicu Dugine obitelji. Na programu su i plesne predstave Sujate Goel iz Indije, Maayan Danoch i Özlema Alkisa iz Njemačke, Joshue Serafina s Filipina, te grupe umjetnica (Rahel Barra, Ida Daniel, Ana Dubljević, Frida Laux i Zrinka Užbinec) koje se bave temama intime, gay identiteta, ženske pornografije i odnosa tradicije i suvremenost.

Ulaz na programe Queer Zagreb Sezone je slobodan, a izvedbe će se održati u Zagrebačkom plesnom centru. Više informacija o rasporedu izvedba potražite na službenim stranicama projekta.