Uncategorized

DDZ 2018. otvorenje izložbe

Retrovizor: fanzini u Hrvatskoj

Retrovizor: fanzini u Hrvatskoj

Facebook događaja

Fanzinska scena je u Hrvatskoj bila najživlja devedesetih i dvijetisućitih i tada je odigrala važnu ulogu kao mjesto komunikacije, kreativnog izražavanja, razmjene informacija i povezivanja ljudi, ali i formiranja mnogih kasnijih autora i umjetnika (dizajnera, novinara, glazbenika itd). Da je tome tako, svjedoči i činjenica da se fanzini još uvijek čitaju, ali i izrađuju. 

Da bi dokazali da nije riječ o malom, nego zanimljivom i progresivnom dijelu nezavisne kulturne, medijske i društvene scene, Centar za dokumentiranje nezavisne kulture odlučio je oživjeti dio arhiva i baciti pogled u “retrovizor” na domaću fanzinsku scenu. “Zadatku smo pristupili najpraktičnije što smo mogli i izradili smo vlastiti fanzin, kojem je cilj dati barem mali doprinos dokumentiranju, ali i oživljavanju scene”, poručuju. 

U fanzinu, koji se postavlja i kao izložbu u izlogu Bookse, naći ćete intervju s ekipom koja je nedavno skvotirala BEK, intervju s bendom Drotpad, intervjue s fanzinašima Mašom i Gajom, tekstove o domaćoj sceni i njenoj povijesti, strip i tekst o tehnologiji izrade fanzina, recenzije nekih novijih fanzina (koje su izradili NigdjezemskaKA-MATRIXEna JurovAna DumančićKnjigozemska i ostali), distro-listu s popisom mjesta na kojima se može doći do fanzina (Infoshop Knjižnica PippilottaInfoshop KarlovacZin ZinNigdjezemska…), mapu Hrvatske s popisom od tristotinjak fanzina koji su u nekom trenutku izlazili u Hrvatskoj i još ponešto.

Izložba je dio programa DDZ 2018: Booksa u parku! u sklopu Festival Design District Zagreb 2018