Uncategorized

koncert jedne od najzanimljivijih autorica eksperimentalne elektroničke glazbe

Živa muzika poziva vas na koncert Elysie Crampton

Živa muzika poziva vas na koncert Elysie Crampton

Živa muzika

Na svojoj prvoj europskoj turneji u Zagreb stiže jedna od trenutno najzanimljivijih autorica eksperimentalne elektroničke glazbe Elysia Crampton. Koncert će se održati u srijedu, 9. studenog, s početkom od 21 sat u prostorima ACK Attacka. 

Nakon nekoliko godina izdavanja pod aliasom E+E i bavljenja kolažiranjem sampleova, ova bolivijsko-američka glazbenica i autorica prošle je godine redefinirala izričaj singlom ‘Moth/Lake’ i (mini-)albumom ‘American Drift’, istaknutim u mnogim važnim pregledima najboljih izdanja 2015. (Tiny Mix TapesThe QuietusPitchfork…). 

Ljetos je izdala ‘Elysia Crampton Presents: Demon City’, hvaljenu “epsku poemu” nadahnutu vlastitim bolivijanskim i indijanskim korijenima koja istražuje nasilje političke i osobne povijesti, nasilje kao element queer iskustva. Radi se o neobičnom kolaborativnom albumu na kojem su sudjelovali neki od vodećih producenata cutting edge elektronike: RabitChino Amobi5tarb01 i Why Be; ujedno i svojevrsnom manifestu estetike koju Crampton naziva “severo”. U sklopu serije limitiranih 12″ izdanja vezanih uz ovogodišnji berlinski biennale, snimila je dvije skladbe s ponajboljom r&b glazbenicom današnjice Kelelaom i konceptualnim umjetnikom Adrianom Piperom. Nastupala je i surađivala s istaknutim američkim underground DJ-ima/icama kao što su Total Freedom i Juliana Huxtable, zapaženim međunarodnim kolektivom NON te mnogima drugima.

Izričaj Elysije Crampton ima naglašenu narativnu i tekstualnu komponentu, dok se u njenoj glazbi tople melodije i akustični zvukovi koji prizivaju prirodni ugođaj suprotstavljaju hladnim mehaničkim ritmovima i agresivnim sampleovima. Utjecaje južno- i srednjeameričkih stilova kao što je npr. #cumbia Crampton može upotrijebiti u ambijentalne svrhe, teksturu povremeno obogaćuju terenske snimke, a elementi klupske glazbe nerijetko se dovode do groteske. Istražujući teme poput problematične kolonijalističke povijesti te, šire, pojmova moći, autoriteta i identiteta drugosti, Elysia Crampton kreira jedinstveni izričaj čija plutajuća priroda djeluje oslobađajuće.

Kao predgrupa nastupit će zagrebačka producentica i DJ-ica Mapalma, koja će ovom prigodom predstaviti nešto eksperimentalniji set prožet utjecajima bass, latin, club glazbe. Iza nje su brojni nastupi u Zagrebu, kao i gostovanja u Berlinu i Barceloni.