U fokusu

Rezultati istraživanja pokazuju

Znanstvenice dobivaju manju financijsku podršku od njihovih muških kolega

Znanstvenice dobivaju manju financijsku podršku od njihovih muških kolega

Prema novoj studiji objavljenoj u Journal of the American Medical Association, znanstvenici dobivaju duplo više financijske potpore kako bi započeli svoju karijeru u prirodnim znanostima i medicini od njihovih kolegica, što tako rano u karijeri može značajno ograničiti profesionalne prilike za žene znanstvenice i kasnije u radnom vijeku.

Istraživanje je provedeno od strane Health Resources in Action (HriA), a analizirano je 219 biomedicinskih istraživača i istraživačica koji/e su se prijavili/e za grantove za istraživanja rano u karijeri u 55 bolnica, sveučilišta i istraživačkih centara u Novoj Engleskoj između 2012. i 2014. godine. Rezultati su pokazali da su muški znanstvenici prosječno dobili 889 tisuća dolara kako bi započeli karijeru kao istraživači, dok su njihove kolegice dobile svega 350 tisuća dolara. Rascjep između prijavljenih s doktorskom titulom je čak i veći – muškarci su dobili 936 tisuća dolara dok su žene dobile svega 348 tisuća dolara.

Kao što je primijetila Nancy Hopkins, profesorica emeritus biologije na MIT-u, takve razlike u početnom financiranju mogu znatno ograničiti mogućnosti znanstvenica da grade laboratorije, rade analize, objavljuju studije i osiguraju novac za buduća istraživanja. “To su stvari koje vam ili olakšaju ili otežaju karijeru”, rekla je Hopkins. “Žene će morati raditi više kako bi nadoknadile tu početnu nejednakost”.

Unatoč značajnim doprinosima u STEM područjima, reprezentacija žena na najvišim razinama biomedicinskih istraživanja i dalje zaostaje. Danas, žene čine svega 30 posto financiranih istraživačica u Americi. Potpredsjednik HriA-e i autor studije, dr. Robert Sege, navodi da su potrebne dodatne analize kako bi se utvrdilo jesu li ovakve rodne razlike prisutne kod svih znanstvenika/ica u početnom stadiju karijere.

“Bili smo neugodno iznenađeni kada smo uočili stalni rascjep u količini potpore koju muškarci i žene s istim stupnjem obrazovanja dobivaju, čak i unutar istih institucija”, rekao je Sege. “Ovi početni rezultati ukazuju na potrebu za sistematičnom studijom o rodnim razlikama u institucionalnoj potpori i vezi između putanja karijere”.