U fokusu

Korak prema naprijed

Zakon o životnom partnerstvu prošao u talijanskom senatu

Zakon o životnom partnerstvu prošao u talijanskom senatu

Sa 173 glasa ZA i 71 protiv, talijanski senat je odobrio prijedlog zakona koji omogućuje istospolne građanske brakove. Ovim činom Italija će, kao posljednja država u zapadnoj Europi, učiniti korak prema naprijed u zaštiti istospolnih parova. Predložene izmjene i dopune izazvale su žestoke rasprave među tradicionalno rimokatoličkom nacijom. Prijedlog treba još proći Donji dom parlamenta da bi postao zakon.

Dok talijanski premijer Matteo Renzi smatra kako je ovo povijesni događaj za Italiju, skupine za prava homoseksualnih osoba negoduju, ističući kako je prijedlog zakona previše rezan.

Naime, jedan segment prijedloga zakona izazvao je posebnu raspravu, a to je klauzula koja bi dopuštala istospolnim roditeljima da zakonski usvoje biološku djecu svojih partnera. LGBT zagovornici i njihovi saveznici i saveznice su se posebno borili/e da ova klauzula bude usvojena.

Camilla Seibezzi, poznata lezbijska aktivistkinja, iz veze sa svojim bivšim partnerom ima kćer i sebe smatra majkom djeteta, ali po talijanskom zakonu ona nema nikakva zakonska prava, jer dijete je biološka kćer njenog bivšeg partnera.

“Ako dijete ide u bolnicu, nemam je pravo posjetiti, ako odem po svoju kćer u školu, treba mi potvrda”, objasnila je Seibezzi.

Zakon godinama nije prolazio u parlamentu, dok je Europski sud za ljudska prava prošle godine kritizirao Italiju zbog kršenja ljudskih prava i neuvođenja Zakona o životnom partnerstvu.