U fokusu

24-godišnja kandidatkinja za gradonačelnicu

24-godišnja kandidatkinja za gradonačelnicu

Dominik Grgurić

Pravo iznenađenje izazvala je kandidatura Nele Dugi Novački za gradonačelnicu grada Duge Rese na predstojećim lokalnim izborima, i to ispred Zelene liste. Ta 24-godišnja djevojka apsolventica je sociologije. Od diplome na Filozofskom fakultetu u Zagrebu dijeli je, kaže, još ispisivanje par listova diplomskog. U Karlovcu je završila srednju Medicinsku školu i bila proglašena učenicom generacije. Trenutačno je najmlađa kandidatkinja u Karlovačkoj županiji.

Kako biste se predstavili javnosti? Tko je Nela Dugi Novački?
– Obična djevojka kojoj je prekipjelo sjediti po strani i gledati kako i većina mojih vršnjaka sjedi po strani. Završila sam Medicinsku školu u Karlovcu i kao mnogi drugi put pod noge i na studij u Zagreb. Sada, na kraju fakulteta, shvatila sam da ne želim, kao što to čine mnogi, otići iz rodnog kraja. Duga Resa je moj grad, po mjeri. U njemu želim ostati živjeti i raditi.

Zašto ulazak u politiku, i to baš u redovima Zelene liste?
– Pa kako se bližio završetak studija nametalo mi se logično pitanje što će biti sa mnom, s mojom budućnošću. Da me ne biste krivo shvatili, nije mi politika sredstvo da ostvarim bolje radno mjesto ili samu sebe uhljebim. Ideja je bila prekinuti pasivno sjedenje i promatranje kako mladi u gotovo svemu ostaju u zapećku i dobivaju dosadne poslove na kojima ne mogu pokazati svoj puni potencijal. Govorim o situaciji u Dugoj Resi kakvom je doživljava moja generacija. Zelena lista nametnula mi se kao logičan izbor, jer su napravili korak naprijed u organizaciji same stranke i idejama koje zastupaju. Na primjer, jedina su stranka koja nema jednog jedinog predsjednika, već ima ravnopravne supredsjednike. Istinski se zalažu i za prava žena i tu sam se prepoznala. Zbog toga sam u suradnji s još petnaestak osoba s područja Duge Rese pokrenula osnivanje podružnice Zelene liste u našem gradu.

I evo nas, s puno odličnih ideja, i prije svega željom da nešto promijenimo, da našem gradu donesemo pozitivne ideje i pomake.

Koja je strategija sudjelovanja na izborima i koje su vaše prognoze rezultata?
– Želimo ne samo ukazivati na probleme, nego i sudjelovati u njihovu rješavanju. U stranci smo svjesni da na pobjedu u ovom trenutku ne možemo računati. Međutim spremni smo na sve, pa i to, ako se dogodi.

Zelena lista ne želi biti ni opozicija niti pozicija, već politička alternativa. Nismo isti kao i drugi i nije nam bitna samo promjena, nego želimo potaknuti ljude na sudjelovanje, da se krene s promjenama. Duga Resa sve više tone, a mi to želimo promijeniti, jer ovaj grad zaslužuje bolje i ima potencijala za bolje i više.

Što radite u slobodno vrijeme, izvan politike i studija? Gdje se vidite za desetak godina?
– Pjevam i uzgajam cvijeće. Dugo sam godina pjevala u dugoreškim Resicama, a poslije i u nekoliko bendova. Svirali smo sve, od rocka, heavy metala pa do zabavne glazbe. Često smo mijenjali imena grupi. Znalo se događati i da po godinu dana nastupamo, a da uopće ne znamo kako se zapravo zovemo. Druge dvije ljubavi su uzgoj cvijeća i izrada nakita. Oboje me opušta i smiruje. Svoju budućnost vidim u Dugoj Resi. Kao što sam rekla, baš je grad po mojoj mjeri! Želja mi je ovdje ostati i dati sve od sebe da u njemu krene nabolje. Svima.