U fokusu

ICE vrši psihološki teror nad migrantima/icama

SAD: 214 000 dolara kazne migrantici koja se u crkvi sklonila od deportacije

SAD: 214 000 dolara kazne migrantici koja se u crkvi sklonila od deportacije

Facebook

Savezne vlasti prijete gvatemalskoj migrantici s više od 214.000 dolara kazne nakon što je zatražila utočište u crkvi u Virginiji, rekao je svećenik crkve HuffPostu.

Maria Chavalan Sut primila je prošlog utorka poštom obavijest o “namjeri za izricanjem kazne” iz američkog ICE-a (Immigration and Customs Enforcement), prema riječima Isaaca Collinsa iz jedinjene metodističke crkve Wesley Memorial u Charlottesvilleu, Chavalan Sut uselila se u preuređenu učionicu vjeronauka u Collinsovoj crkvi u rujnu nakon što joj je ICE naredio da napusti zemlju.

Collins navodi da vjeruje da će Chavalan Sut biti kažnjena zbog traženja utočišta.

“To je nevjerojatno utjerivanje straha i samo još jedan primjer psihološkog terora koji ICE nanosi migrantskoj zajednici u SAD-u”, rekao je. “Naša crkva bez zadrške prihvaća žrtve uznemiravanja od strane ICE-a. Teror koji ICE vrši nad osobama bez dokumenata je naprosto odbojan.”

Chavalan Sut je iz autohtone zajednice Kaqchikela u Gvatemali. Tražila je azil u SAD-u 2015. godine, piše Daily Progress, tvrdeći da su ljudi koji su htjeli ukrasti njezinu zemlju zapalili njezinu kuću i zaprijetili da će je ubiti.

Njezina odvjetnica, Alina Kilpatrick, izjavila je u listopadu da ICE nije objavio datum i vrijeme na obavijesti Chavalan Sut da se pojavi na sudu kako bi se izjasnili o azilu, što je značilo da je propustila sudski datum. Zahtjev za ponovno otvaranje svog imigracijskog slučaja je u tijeku na Arlingtonskom imigracijskom sudu.

Chavalan Sut potražila je utočište u Wesley Memorialu u rujnu nakon što joj je ICE izdao nalog za deportaciju. Dužnosnici ICE-a uglavnom izbjegavaju ulazak na određena osjetljiva mjesta, kao što su vjerske ustanove, bolnice i škole.

ICE tvrdi da je zakonski dopušteno izricati građanske novčane kazne u iznosu do 799 USD dnevno imigrantima/icama bez dokumenata koji nisu slijedili naloge za deportaciju.

Pravni tim Chavalan Sut planira osporiti kaznu na sudu, napisao je Collins u svom e-mailu Huff Postu. “ICE je stavio cijenu od 799 dolara dnevno na Marijinu sigurnost”, rekao je. Za nju, povratak u Gvatemalu značio bi smrt.

U rujnu prošle godine Wesley Memorial nije imao nikakvih formalnih politika o pružanju utočišta migrantima/icama. No, crkva nije oklijevala primiti Chavalan Sut nakon što je čula za njezinu predstojeću deportaciju – nakon saznanja o slučaju, Mariji je utočište pruženo u roku od svega 24 sata.

Posljednjih devet mjeseci bilo je “transformativno” za Collinsovu zajednicu, kazao je, dodajući kako se zajednica okupila oko Chavalan Sut i da su I sa drugim crkvama počeli razgovarati o pružanju utočišta i migrantima/icama.

“U ime američkog naroda nastaje toliko nepravde koje nikad ne primjećujemo niti vidimo”, rekao je Collins. “Biti dio Marijine borbe za slobodu otvorilo nam je oči glede bezobzirnog načina na koji američka vlada tretira najugroženije ljude na zemlji.”