U fokusu

Novi broj časopisa Kruh i ruže: Žene i film

Novi broj časopisa Kruh i ruže interes je usmjeren na film koji kao medij prikazuje rodne odnose i strukturu moći u društvu i umjetnosti. Cijena časopisa je 20,00 kuna, a možete ga kupiti u Ženskoj infoteci, Martićeva 38, Zagreb, u knjižarama ili ga naručiti e-mailom zinfo@zamir.net.

Novi broj časopisa Kruh i ruže: Žene i film

Novi broj časopisa Kruh i ruže interes je usmjeren na film koji kao medij prikazuje rodne odnose i strukturu moći u društvu i umjetnosti.

Dušica Ristivojević kroz analizu filma “Ljubavnik” govori o orijentalizmu i kineskoj okcidentalizmu. Raspravlja o ukrštenju društvenih kategorija, roda, klase, dobi i rase dvoje glavnih likova, gdje žena predstavlja Zapad, a muškarac Istok.

Olga Dimitrijević nas uvodi u analizu futurističkog svijeta Paula Verhoevena i cyber – feminističko čitanje filmova “Robocop” i “Total Recall”.

Maša Hilčišin analizira prezentaciju žene u novijoj kinematografiji kroz filmove “Kod amidže Idriza”, “Grbavica” i “Teško je biti fin”.

Također je predstavljen i 5. Human Rights Film Festival koji se održao od 8. – 13. 02. 2008. u kinu Europa, a bio je posvećen “ženskom pismu” u filmskoj povijesti.

Osim festivala predstavljen je i Wo kolektiv koji je osnovan 2007. a bavi se organizacijom izložbi, praktičnim radionicama, te surađuje s mladim umjetnicama, umjetnicima, studenticama i studentima.

Cijena časopisa je 20,00 kuna, a možete ga kupiti u Ženskoj infoteci, Martićeva 38, Zagreb, u knjižarama ili ga naručiti e-mailom zinfo@zamir.net.