U fokusu

Jasna Plevnik za dogradonačelnicu Karlovca

Jasna Plevnik za dogradonačelnicu Karlovca

Dr.sc.Jasna Plevnik, nezavisna vijećnica u karlovačkom Gradskom vijeću, kandidatkinja je za gradonačelnicu Karlovca na predstojećim izborima. Njezina kandidatura objavljena je u veljači ove godine na tiskovnoj konferenciji u Karlovcu gdje su i službeno predstavljeni kandidati i kandidatkinje predizborne koalicije HNS-SDP.

Jasna Plevnik, autorica je nekoliko knjiga iz vanjske politike, a nedavno je predstavljena i njezina najnovija knjiga Cijena novog poretka – Svjetski izazovi nacionalnim interesima u karlovačkoj Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić.

Profesionalna karijera:
Jasna Plevnik zaposlena je u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu od 1995. godine: prvo kao savjetnica  za informiranje tadašnjeg predsjednika Komore, a zatim kao viša stručna suradnica u Uredu predsjednika. Potpredsjednica je Geoekonomskog foruma, hrvatskog i regionalnog think tanka specijaliziranog za pitanja vanjske politike i integriranja u jugoistočnoj Europi.
Objavila je nekoliko knjiga iz vanjske politike s naglaskom na ekonomskom aspektu, jedna je prevedena na albanski jezik, koje se koriste kao udžbenici  za studente i postdiplomante na studijima diplomacije i vanjske politike u Ljubljani, Sarajevu, Prištini, Beogradu i, naravno, Zagrebu.
Doktorirala je iz područja međunarodnih ekonomskih odnosa na temu Globalizacija i počeci geoekonomske diplomacije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.
Plevnik je bila stipendista uglednog američkog  Salzburg Seminara, sesija broj 365 o ekonomskim odnosima EU-a i Amerike.  U 2003. godine je  pohađala  tečaj 207 na London School of Economics o razvoju u međunarodnoj politici., a u 2004. godini workshop o globalizaciji na Chautauqua Institution u Americi. Kao neovisna vijećnica u Županijskoj skupštini i članica Odbora za europske integracije inicirala je učlanjivanje Karlovačke županije u Skupštinu europskih regija.
Od 2000. godine članica je Udruge europskih novinara sa sjedištem u Bruxellesu. Članica je Europskog vijeća za međunarodne odnose.
Od 2005. nezavisna je vijećnica u Gradskom vijeću grada Karlovca. ( sdp-kazup.org )