Uncategorized

Međunarodna konferencija u Sarajevu

Učešće i položaj žena u ratu od 1914. do 2014.

Učešće i položaj žena u ratu od 1914. do 2014.

Međunarodna konferencija “Učešće i položaj žena u ratu od 1914. do 2014.” održat će se  7. i  8. lipnja 2014. godine u Bosanskom Kulturnom Centru (BKC) u Sarajevu. Konferenciju organizira međunarodna feministička akademsko-aktivistička organizacija Žene u Ratu/Women in War, u suradnji s  Centrom za interdisciplinarne studije, Rodne studije Univerziteta u Sarajevu,  Ženskom alternativnom vladom Bosne i Hercegovine, a sve u sklopu Mirovnog događaja Sarajevo 2014, 6-9 lipnja. Tema konferencije se pridružuje globalnom programu obilježavanja stogodišnjice Prvoga svjetskog rata, koristeći priliku da ukaže na veću vidljivost različitih uloga žena u oružanim sukobima, s posebnim osvrtom na iskustva žena u ratu na prostorima bivše Jugoslavije. Ova konferencija je prva u nizu godišnjih konferencija, koje će se organizirati u naredne četiri godine, čiji je cilj da ukažu na najrazličitije uloge žena u oružanim sukobima širom svijeta. Sljedeća konferencija je planirana za 2015. godinu u Bejrutu.

Uloge žena u ratu i izgradnji mira su različite, kompleksne i nikako nisu limitirane ulogom žrtve. Kroz vjekove i kontinente žene su bile i ostaju ključne akterke mira – pokretačice mirovnih inicijativa i graditeljice mreža solidarnosti i pomirenja. Danas mnoge žene koriste internet i nove medije u svojoj borbi protiv potlačenosti, a u svrhu zagovaranja promjena. Mnoge žene aktivno sudjeluju u oružanim snagama, gerilskim pokretima ili se najdirektnije bore se za mir. I pored svega toga, ženski napori su prečesto podcijenjeni i prerijetko integrirani u formalne mirovne procese. 

 Konferenciju će otvoriti pozdravnim govorima organizatorice konferencije – Carol Mann, predstavnica Udruženja Žene u ratu (Women in War), Nejra Čengić ispred Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu, Dragana Dardić ispred Ženske alternativne vlade i Nermina Trbonja ispred Udruženja Žene u ratu (Women in War).

Prvi dan (subota, 7. lipnja), naziva Sumorne realnosti rata, biće posvećen ispitivanju različitih aspekata ratnih iskustava iz rodnih perspektiva. Govornice će problematizirati širu sliku rata, uključujući i pitanja poput nacionalizma, propagande, genocida, majčinstva referirajući na ratnu realnost iz različitih zona sukoba, pokazujući kako su se žene nosile s određenim situacijama kao žrtve, kao one koje su pružale otpor, kao preživjele, pa čak i kao počiniteljice zločina. O temama će se govoriti na zajedničkim panelima, prijepodne, i u okviru paralelnih okruglih stolova u poslijepodnevnim satima.

Prvi panel će otvoriti Gorana Mlinarević naučnica i aktivistica (Goldsmiths College London) temom “Prepoznavanje ženskog iskustva rata. Borba za postajanje aktivnim sudionicama u procesima odlučivanja u ratu o budućnosti društva. Čemu su nas naučila iskustva Bosne i Hercegovine i Sirije?” Jasmina Husanović (Univerzitet u Tuzli) govorit će o temi “Žene, rat i ‘rad za sigurnost’ – Između i izvan logike viktimizacije i komodifikacije”. Carol Mann će problematizirati temu “Majčinstvo kao propaganda, otpor ili sudbina”, dok će Ana Miškovska-Kajevska (University of Amsterdam) baviti temom “Zauzimanje epistemološkog stava: kritička analiza naučne literature o beogradskom i zagrebačkom ratnom feminističkom aktivizmu tijekom ’90ih godina” u okviru koje će preispitivati odnose, sličnosti i razlike među ovim skupinama feministkinja, te dekonstruirato opće poznatu klasifikaciju feministkinja na antinacionalističke i pronacionalističke. Jo Ann di Georgio-Lutz(Texas A&M University Galveston) će iz pozicije da rat nikad nije rodno neutralan govoriti o temi “Žene i genocid: rat i preživljavanje” pokušavajući, između ostalog, da odgovori i na pitanje koji koncepti, paradigme ili teorijski okviri mogu preciznije da predstave činjenicu da su žene suvremenim ratovima najviše pogođene i da najsnažnije doživljavaju ratna pustošenja. Panel i diskusiju će moderirati Elmaja Bavčić.

U popodnevnim satima će se diskutirati u okviru dva paralelna okrugla stola o ratnoj svakodnevici žena sa obje strane oružja – onih koje su se borile za puko preživljavanje i onih koje su se borile u borbama.

Okrugli stol pod nazivom Preživljavanje, u dobru i zlu moderirat će Aida Spahić, dok će Amanda Dias (LAU/CNRS, Paris) govoriti o “Otporu nasilju majki u favelama u Rio de Janeiru”. Alexandar Cooper (Central European University, Budapest) će otvoriti temu “Čizme i antiratni, antinacionalistički aktivizam”, dok će Carol Mann pričati o ženama sa Dobrinje kroz prizmu teme “Otpor žena tijekom opsade Sarajeva.” Marlene Tuininga (WILPF) će upotpuniti diskusiju pričom o “Ženama u ekonomskom i ekološkom ratu”.               

Okrugli stol pod nazivom Borkinje će moderirati Shawna Carroll, a Elodie Gamache, (Paris III, Sorbonne Nouvelle) će pričati o temi “Ratnice FARC-a, gerilska grupe iz Kolumbije”, dok će Jasenka Ferizović (Goldsmiths College London) otvoriti temu o “Ratnim zločinima koje su žene počinile”. Gordana Stojaković (Ženske studije, Novi Sad) imati će izlaganje o “Antifašističkom frontu žena – iskustvo masovnih ženskih udruživanja”, dok će Lejla Hadžiahmić (Univerzitet u Sarajevu) predstaviti rad na temu “Ratnice, nevidljivi vojnici rata u BiH”.

Prvi dan će zatvoriti sesija o Bliskom Istoku, u okviru koje će Ozlem Kaya (Boğaziçi University Istanbul) govoriti o temi ” Na osnovu fotografije: iskustva žena čiji su muževi prisilno nestali.” Samah Saleh (Goldsmiths College, London) će pokušati da odgovori na pitanje “Postoji li privatni prostor za palestinske žene pod izraelskom okupacijom?”, dok će Maria Al Abadeh (Soryat for  Development) predstaviti sirijski nenasilni pokret kroz odgovore na pitanje “Da li je osnaživanje žena moguće u ratu? Slučaj Sirije danas”. Razan Ghazzawi (University of Damascus) će pokazati u kojoj je mjeri blog, antiratno oružje u Siriji, kroz temu “Ženski aktivizam u muškom – hegemonom ratu.” Mia Tamarin (School of Oriental and African Studies, London) će zaokružiti sesiju temom “Izraelske vojnikinje: samo žene”. Razgovore će moderirati Karmela Gajdek.

Drugi dan (nedjelja 8. lipnja) pod nazivom Rat i poraće tematizirat će posljedice rata, što je dobiveno a što izgubljeno u zadnjih dvadeset godina. Posebna pažnja se posvećuje Bosni i Hercegovini i Balkanu, kao i Ruandi i Afganistanu. Pitanjima pravde i ratnih sudova bit će posvećen veliki dio dana.

Drugi panel će otvoriti Kirsten Campbell (Goldsmiths College, University of London) temom “Orođena svjedočenja rata: načini svjedočenja na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)”. Campbell se u svom radu bavi načinima svjedočenja na MKSJ, te propituje koja je uloga iskaza svjedoka/inja u otkrivanju “istine” o međunarodnim zločinima seksualnog nasilja, te da li ovi načini svjedočenja potvrđuju ili reartikuliraju rodne odnose koji su podcrtani unutar ovih zločina. Autorica razmatra i rodne prakse svjedočenja o seksualnom nasilju na MKSJ, te kako formiranje ovih svjedočenja proizvodi određene forme rodne nepravde i pravde. Elisa Helms (Central European University, Budapest) temom “Preživjele, feministkinje, i orođeni narativi nacije i rata”  propituje odnose roda i koncepta nacije unutar grupe žrtava. Autorica istražuje prikazivanja i debate oko žrtava ratnih silovanja u dijelovima Bosne i Hercegovine s većinski Bošnjačkim stanovništvom i propituje kako kolektivna viktimizacija i nacionalni narativni identiteti stvaraju izazove i ograničavaju ženski aktivizam. Maria O’Reilly (Goldsmiths College, University of London ) temom “‘Nejasan gubitak’ i ‘Ambivalentna dobit’: ženske organizacije uključene u traženje nestalih osoba u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini”, kroz intervjue s udruženjima porodica nestalih osoba u BiH, ispituje posljedice neizvjesnosti u kojima su se ove  žene našle tragajući za nestalim članovima svojih porodica i načine na koje su se one organizirale, kao i uloge koje su preuzele, a koje su za njih bile nezamislive prije rata. Ova istraživačica propituje prevladavanje traume i tuge kroz aktivno sudejlovanje u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba. Nastavak drugog panela će otvoriti Shirley K.Randell (Centre for Gender, Culture and Development at the University of Rwanda) i Megan McCloskey temom “Rod i rekonstrukcija Ruande nakon genocida”. Ove autorice se bave posljedicama rata za žene u Ruandi dvadeset godina nakon genocida nad Tutsijima. Kroz svoj rad raspravljaju i o poslijeratnim rodnim tenzijama i ženskom doprinosu obnavljanju zemlje. Samina Kabir (SOAS, London) završava drugi panel temom “Žene u Afganistanu nakon tri decenije rata”. Moderatorica ovog panela je Gorana Mlinarević.

Kao i prvog dana, rasprava će se nastaviti na dva paralelna okrugla stola. Okrugli sto pod nazivom Suočavanje s poslijeratnim društvom otvara Nejra Čengić (Univerzitet u Ljubljani) temom “(Podcrtani) kontinuiteti i (podcrtani) diskontinuiteti: rod i ratna iskustva u ženskim narativima.” Jenifer White (Chicago School of Professional Psychology) predstavlja rad s temom “Hvatanje fenomena: fotografski glas u memorijama zacjeljivanja unutarintergeneracijske traume u Bosni i Hercegovini.” Nataša Lambić (Žene u crnom) izlagat će o ženama koje se ne uklapaju u važeće nacionalističke matrice i koje ruše taj konstrukt. Ona će govoriti i o položaju braniteljica ljudskih prava u Srbiji.  Četvrta sudionica trećeg okruglog stola, Zlatiborka Popov Momčinović (Univerzitet Istočno Sarajevo) razgovarat će na temu “Žensko suočavanje procesa pomirenja u poslijeratnoj BiH.” Razgovore u okviru ovog okruglog stola moderirat će Bojana Đokanović.

Okrugli stol pod nazivom Koja pravda moderira Selma Korjenić. Natasha Price (University of Bristol) razgovarat će na temu “Sudski progon silovanja kao genocida? Iskustva pravde na Međunarodnom krivičnom sudu za Ruandu”. Agniezska Fal (Sciences Po, Paris) će govoriti o  međunarodnim tribunalima za Bosnu i Ruandu kroz temu “Žene u pravdi i pravda za žene: Međunarodni tribunali, rod i poslijeratno građenje nacije u Bosni i Ruandi.” Orly Maya Stern (London School of Economics and Political Science) raspravljat će na temu “Principi razlika i žene u Afričkom konfliktu. Predstavljanje tema zatvara Brenda Oppermann(US Institute of Peace) temom “Jastrebi, golubice i kanarinci: niveliranje žena, mira i sigurnosti s vojnom doktrinom.”

Okrugli stol pod nazivom Seksualno nasilje u ratu moderirat će Nermina Trbonja, a sesiju će otvoriti Emily Jensen (College of St. Benedict, St. Joseph (Mn) USA) temom “Ratno silovanje: micanje od maskuliniteta-slučajevi Siera Leonea, Demokratske Republike Kongo, i Bosne i Hercegovine.” Lucia Dighiero (AFFILIATION) će govoriti o silovanju i svjedočenju silovanja kroz predavanje “Ratno silovanje i iskustvo svjedočenja”, a razgovore unutar ove sesije će upotpuniti Holly Williamson (Arizona State University) temom “Socijalizacija rodne uloge, država i političko nasilje.”

Konferenciju će završnim riječima zaključiti Laura McLEod (University of Manchester) i Carol Mann (Žene u ratu/Women in War) u poslijepodnevnim satima 8.juna.

 * Napomena: Snimljene prezentacije onih predavačica koje nisu  mogle doći u Sarajevo, kao i sva predavanja koja su bila u okviru konferencije 7. i 8. lipnja, moći će se pogledati pristupom youtube kanalu konferencije. Za pristup kanalu, pišite na mail: trbonja.nermina@gmail.com