Uncategorized

Prostor za suradnje, ideje i razmijene

Prvi festival queer i feminističke kulture ‘Smoqua’ u Rijeci

Prvi festival queer i feminističke kulture ‘Smoqua’ u Rijeci

Lori

Prvi festival queer i feminističke kulture Smoqua, održat će se u Rijeci od 12. do 14. listopada 2017. godine. Festival organizira udruga LORI, a iza njega stoji ideja da se kreira platforma koja će se razvijati, rasti i postati prostor za suradnje, ideje i razmjene među aktivistima/kinjama, umjetnicima/icama i svim zainteresiranim sudionicima/icama.

Javnost će se s queer i feminističkom kulturom upoznati kroz umjetničke sadržaje (izložba, performansi), audio-vizualne (drag nastup, koncert feminističko-aktivističkog zbora, projekcije kratkih filmova), radionice i panel rasprave te info štandove udruga i inicijativa koje se bave pravima žena i LGBTIQ osoba. Posjetitelji/ice će se moći upoznati s poviješću i značajem queer i feminističke kulture, razviti kritičku svijest o njima, istražiti kulturni i društveni kontekst, te psihosocijalnu dimenziju ove kulture.

U provođenje programa uključene su udruge, kulturne ustanove te istaknute osobe s područja queer i feminističke kulture iz lokalne zajednice i regije, a tema festivala je Sloboda – jesmo li uistinu slobodni/e? 

Osnovni koncept je propitivanje slobode/a u odnosu na višestruke opresije – društvene, kulturne, institucionalne, ali i individualne – jesmo li kao pojedinci/ke slobodni/e da živimo svoje identitete (razvijamo ih, nadgrađujemo, dekonstruiramo)? Umjetničko-aktivistički sadržaj festivala ukazuje na ova pitanja i bavi se problematikom opresije nad ženama i queer/seksualnim i rodnim manjinama neminovno se dotičući opresije u službi patrijarhata, seksizma, šovinizma, mizoginije, heteronormativnosti, homofobije i transfobije.

Festival Smoqua proizlazi iz dugogodišnjeg aktivističkog djelovanja Lezbijske organizacije Rijeka “LORI” u području prava seksualnih i rodnih manjina, a jedan od ciljeva udruge jest i razvijanje queer i feminističke kulture. Smoqua je spoj umjetnosti i aktivizma, predstavlja queer-feminističku perspektivu u regiji te same queer-feminističke umjetnice i aktivistkinje. Upravo ova regija (zemlje bivše Jugoslavije) mjesto je snažnog patrijarhata i heteroseksizma, ali i mjesto snažnog “pokreta otpora”. U konačnici, festival će poslužiti kao platforma i mjesto umrežavanja za buduće zajedničke umjetničko-aktivističke projekte.

PROGRAM:

Četvrtak, 12.10.2017.

10:00 – 15:00 Informativni štandovi na Korzu: udruge LORI i PaRiter, Centar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, Centar za građanske inicijative Poreč, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava: prostor gdje posjetitelji/ice mogu dobiti informacije o radu inicijativa i udruga koje se bave pravima žena i/ili LGBTIQ pitanjima u Rijeci i okolici te informacije o festivalu.

15:00 Queer šetnja Rijekom: Ako želite saznati nešto o (queer) povijesti Rijeke – onoj koja se rijetko nalazi u “knjigama”, a ne znate koga pitati – dođite se prošetati s nama! Na šaljiv način možete saznati gdje su se ranije nalazila “okupljališta” LGBTIQ ekipe te poneki pikantni detalj.

16:00 Otvorenje festivala uz kratke govore organizatorica i pokroviteljskih institucija te upoznavanje s programom festivala
Aperitif bar, Korzo 15

17:00 Tribina: Queer-feminizam – (ne)pozicija slobode, izazovi i odgovornosti: Centar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i LORI, moderira: Brigita Miloš, sudionici/ice: Franko Dota, Mia Gonan (Hrvatska) i Mirza Halilčević (BIH).
Mini Art-kino, Krešimirova 2

20:00 Anna Hoffner: Iscrpljeno vrijeme, otvaranje izložbe i razgovor s umjetnicom
Ana Hoffner će predstaviti videoinstalacije, fotografije i objekte koji se bave eksperimentiranjem, vježbanjem i iskušavanjem kao oblikom iscrpljivanja. Radovi tematiziraju transgresiju roda poslije kriza, konflikata i ratova, ali i socijalne i političke transgresije koje ponekad čine značajne razlike između života i smrti. Izložba će trajati od 12.10. do 5.11.2017.
Križanićeva 6A, Platforma “Građani svom gradu”

Petak, 13.10.2017.

15:00 – 17:00 Jasminka Juretić i Ana Andrinić – Radionica: Dodir, tijelo, seksualnost
Radionica je namijenjena svim ženama starijima od 18 godina koje bi željele više saznati o doživljavanju dodira, vlastite tjelesnosti i seksualnosti. Zbog ograničenog broja sudionica, obvezne su prijave na adresu: drustveni_tim@yahoo.com. Napomena: na radionicu je potrebno doći u udobnoj odjeći i ponijeti ručnik.

17:00 Word Whipping (Bičevanje riječima), performans riječke multimedijalne umjetnice Nike Rukavine u kojemu će tijekom performansa citirati diskriminirajuće i ponižavajuće izjave usmjerene ženama u našoj okolini, primajući udarac bičem po leđima od strane gostujućeg aktera nakon svake izjave. Za to vrijeme sama publika poprima ulogu trećeg aktera koji promatra očiglednu nepravdu i nasilje koje se pred njime odvija, ali ne čini ništa po tom pitanju.
Korzo, ispred robne kuće Korzo

18:00 Video projekcija Shaving Patriarchy, HAVEIT kolektiv (Kosovo): performans napravljen 28. studenoga ispred spomenika Skenderbegu u Prištini na Dan neovisnosti Albanije, kao protest protiv otvorenog naglašavanja patrijarhalnih postulata u albanskoj kulturi — što je duža brada, muškarac se percipira kao jači, vrijedniji poštovanja.
Book Caffe Dnevni boravak, Ciottina 12a

18:15 Tribina: Sprega aktivizma i zagovaranja – kome su odgovorne institucije? Moderira: Marinella Matejčić, aktivistica udruge PaRiter, sudionice: Nataša Velikonja i Nina Dragičević (Slovenija), Leila Šeper (BIH), Zoe Gudović (Srbija).
Book Caffe Dnevni boravak, Ciottina 12a
23:00 House of Flamingo: drag performance / Queer UP! Party presents: Zbeletron

House of Flamingo (Zagreb) je queer umjetnički kolektiv koji djeluje lokalno i regionalno s ciljem promocije queer kulturnog, umjetničkog i društvenog nasljeđa s primarnim naglaskom na prezentaciju drag performansa. Osim što sustavno djeluju na prezentaciji i produkciji queer kulturnih sadržaja, kroz svoj rad osnažuju queer identitete pružajući nekonvencionalne zabavne sadržaje za LGBTIQ zajednicu i zainteresiranu javnost.

Zbeletron je kolektiv koji na zagrebačkoj sceni organizira događaje namijenjene podizanju vidljivosti lezbijki, biseksualnih i trans* žena: najpoznatiji događaj vjerojatno je Lez Of The Year na kojemu se dodjeljuju godišnja priznanja osobama, kolektivima, inicijativama, bendovima…, koji pridonose vidljivosti LBT žena na području sporta, kulture, aktivizma i općenito poboljšavaju kvalitetu života LGBTIQ manjine.

Glazbu prvi put u okviru Queer UP! partija u Rijeci puštaju Zbeletronice Nora i Iva.
Klub Crkva, Ružićeva 22

SUBOTA, 14.10.2017.

18:00 Art-kino: Projekcije kratkih queer-feminističkih filmova i razgovor s autoricama 
Razgovor vodi filmski kritičar, Dragan Rubeša.

Filmovi:

Tranzicija (2016.,Srbija, 21 minuta)
Režija i scenarij: Milica Tomović. Glavne uloge: Ivana Vuković, Milica Trifunović, Milica Stefanović
Dva dana prije odlaska u Ameriku, Jana koristi vrijeme da se pozdravi sa svojim bendom, prijateljima, bivšom djevojkom i obitelji. Svi dijele osjećaj žaljenja dok se opraštaju s njom, ali i sreću zbog njezine svijetle budućnosti u Michiganu, gdje je primljena na postdiplomski studij. Jedino njezina sestra i najbolji prijatelj znaju istinu: Jana odlazi na operaciju prilagodbe spola.

Jagode (2015., Crna Gora, 23 minute)
Režija, scenarij, produkcija: Jelena Lela Milošević
Glavne uloge: Bojana Malinovska, Julija Milačić, Momčilo Otašević
Intimna priča o zagonetnom paru koji živi prilično izolirano, u dobrom međusobnom odnosu. Ipak, pojavljuje se određeni problem koji se postepeno otkriva. Vrlo zanimljiv obrat na samom kraju daje jednu potpuno drugačiju vizuru junaka, u tom obratu se krije ne samo elementarna ljudska potreba za prihvaćanjem, već i stupanj ugroženosti zbog različitosti.

Dont brejk maj turbofolk hart (2011., Srbija, 24 minute)
Režija i scenarij: Miona Bogović.
Glavne uloge: Dubravka Kovjanić, Jelena Škondrić.
Što je dovraga turbofolk?! Kao da folk nije dovoljno loš! Ali, uvijek može biti gore, kažu. Turbofolk pjevačica Maja i kuratorica Jelena se zaljubljuju, ujedinjujući dva potpuno različita svijeta.

21:00 Koncert Le Zbora, prvog mješovitog ženskog lezbijsko-feminističkog, antifašističkog zbora u regiji i uopće u ovom dijelu Europe. Krasi ga glas o savršenom spoju kulturno-umjetničkog aktivizma i lakih nota. Od 2005. god. otkad djeluje, Le zbor se etablirao kao promotor ljudskih prava, antifašizma, feminizma i kulturno-umjetničkog aktivizma među mlađom urbanom populacijom, a i šire.
Klub Bačva, Dolac 8