U fokusu

11.04. u 19 sati, Nova Gorica

Crveni četvrtak: Predstavljanje Knjige Revolucija u Rojavi

Crveni četvrtak: Predstavljanje Knjige Revolucija u Rojavi

Facebook

U izdavaštvu ČKZ – Časopisa za kritiku znanosti, imaginaciju i nove antropologije, početkom travnja izlazi slovenski prijevod knjige Anje Flach, Ercana Ayboğe i Michaela Knappa, “Revolucija u Rojavi: Demokratska autonomija i žensko oslobođenje u sirijskom Kurdistanu.

Knjiga iznosi opis funkcioniranja struktura i institucija izravne demokracije koje su oformljene kao odgovor na građanski rat i intervencije regionalnih i globalnih imperijalističkih snaga razvivši se u multietničkim i multireligijskim područjima sjeverne Sirije (Rojave). Ovo djelo također ima iznimnu dokumentarnu vrijednost jer se detaljno bavi projektom Demokratske federacije sjeverne Sirije koji se bazira na izgradnji uključive, direktno demokratske zajednice čvrsto vezane uz feminističke principe ženskog oslobođenja i borbe protiv patrijarhata, ne samo kroz obrambenu oružanu borbu već i kroz pacifistički koncept kulturalne revolucije. Stoga je to temeljna referenca i polazište za proučavanje društvenog, ekonomskog i političkog projekta, koji predstavlja mirnu, ravnopravnu i demokratsku alternativu za Siriju i Bliski istok općenito, alternativu vjerskom i nacionalnom ekskluzivizmu i šovinizmu koji obećava trajan rat i predstavlja polugu za destruktivne intervencije regionalnih i globalnih snaga. Knjiga s velikom preciznošću, iscrpnošću resursa, uključujući bogat etnografski materijal, bilježi razvoj kurdskog pokreta za samoodređenje u Siriji, koji je primjenom načela direktne demokracije i ženske revolucije uspio nadmašiti granice između rodova, etničkih i vjerskih zajednica te stvoriti model suživota i samoodređenja za sve.

Predstavljanje slovenskog prijevoda knjige održat će se 11.04. s početkom u 19 sati u sklopu serije događanja pod nazivom “Crveni četvrtak” u prostorijama udruge za promicanje neprofitne kulturne I umjetničke aktivnosti Mostovna (Cesta IX. korpusa 99a, 5250 Solkan, Nova Gorica). O knjizi i situaciji u Rojavi govorit će Arne Zupančič, jedan od prevoditelja/ica (uz Petru Meterc i Ninu Kozinc) koji je ovu zemlju i sam posjetio prije nekoliko godina.