U fokusu

AKCIJA BUDI MUŠKO KLUBA I CENTRA ZA DEVOJKE NIŠ

‘Ako ti pukne film, nisi muškarac nego fotoaparat’

‘Ako ti pukne film, nisi muškarac nego fotoaparat’

Facebook: BMK

Budi muško klub Niš je u oviru obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u srijedu proveo javnu akciju kao podršku kampanji ’16 dana aktivizma protiv nasilja nad djevojkama i ženama’. Kampanju u Nišu provodi Centar za devojke.

Poruke, kao što su Budi muško – ne budi nasilnik, Pravi muškarci ne kupuju devojke, Ako NE čuješ kao DA, nauči maternji jezik, Muškarac nije lovac, žena nije trofej, Ako ti pukne film, nisi muškarac nego fotoaparat samo su neke od poruka koje su zaintrigirale prolaznike/ce i potaknule ih da napišu i neke svoje poruke protiv nasilja nad ženama.

{slika}

16 dana aktivizma protiv nasilja nad djevojkama i ženama globalna je kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta.

Kampanja je počela 25. studenog i završit će 10. studenog Međunarodnim danom ljudskih prava.

Akcija ispisivanja poruka kredama (‘chalk walk’) održana je ispred TC Kalča, a predstavljala je podršku uličnoj akciji Centra za devojke ‘Moje telo je moj izbor i moja sloboda, STOP seksualnom nasilju nad devojkama’.

{slika}

Akcija Moje telo je moj izbor i moja sloboda, STOP seksualnom nasilju nad devojkama organizirana je u sklopu Regionalne mreže mladih feministkinja, nastale na prvom ArtFemine festivalu u Nišu

“Ovom regionalnom akcijom poručujemo da svaka žena i djevojčica ima pravo na slobodu i zaštićenost tijela koju nitko nema pravo ograničavati ili osporavati. ‘NE znači NE’ treba biti prihvaćeno u svakom kontekstu, a društvo treba usvojiti nultu toleranciju prema svim oblicima nasilja nad ženama i djevojčicama”, kazala je Tatjana Nikolić iz Centra za devojke.

{slika}

Uličnu akciju su na isti dan organizirale i druge organizacije iz regije: Krizen Centar Nadez iz Skopja, Gruaja Tek Gruaja Shkoder iz Albanije, Centar za ljudska prava iz Podgorice, Alternativni centar za devojke Kruševac, Fondacija CURE iz Sarajeva.

{slika}