Preko plota

27.11.2014. 09:29:57 - Libela

AKCIJA BUDI MUŠKO KLUBA I CENTRA ZA DEVOJKE NIŠ

'Ako ti pukne film, nisi muškarac nego fotoaparat'

(Foto: Facebook: BMK)

Budi muško klub Niš je u oviru obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u srijedu proveo javnu akciju kao podršku kampanji '16 dana aktivizma protiv nasilja nad djevojkama i ženama'. Kampanju u Nišu provodi Centar za devojke.

Poruke, kao što su Budi muško – ne budi nasilnik, Pravi muškarci ne kupuju devojke, Ako NE čuješ kao DA, nauči maternji jezik, Muškarac nije lovac, žena nije trofej, Ako ti pukne film, nisi muškarac nego fotoaparat samo su neke od poruka koje su zaintrigirale prolaznike/ce i potaknule ih da napišu i neke svoje poruke protiv nasilja nad ženama.

Facebook: BMK

Facebook: BMK

16 dana aktivizma protiv nasilja nad djevojkama i ženama globalna je kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta.

Kampanja je počela 25. studenog i završit će 10. studenog Međunarodnim danom ljudskih prava.

Akcija ispisivanja poruka kredama ('chalk walk') održana je ispred TC Kalča, a predstavljala je podršku uličnoj akciji Centra za devojke 'Moje telo je moj izbor i moja sloboda, STOP seksualnom nasilju nad devojkama'.

Facebook: BMK

Facebook: BMK

Akcija Moje telo je moj izbor i moja sloboda, STOP seksualnom nasilju nad devojkama organizirana je u sklopu Regionalne mreže mladih feministkinja, nastale na prvom ArtFemine festivalu u Nišu

"Ovom regionalnom akcijom poručujemo da svaka žena i djevojčica ima pravo na slobodu i zaštićenost tijela koju nitko nema pravo ograničavati ili osporavati. 'NE znači NE' treba biti prihvaćeno u svakom kontekstu, a društvo treba usvojiti nultu toleranciju prema svim oblicima nasilja nad ženama i djevojčicama", kazala je Tatjana Nikolić iz Centra za devojke.

Facebook: Centar za devojke Niš

Facebook: Centar za devojke Niš

Uličnu akciju su na isti dan organizirale i druge organizacije iz regije: Krizen Centar Nadez iz Skopja, Gruaja Tek Gruaja Shkoder iz Albanije, Centar za ljudska prava iz Podgorice, Alternativni centar za devojke Kruševac, Fondacija CURE iz Sarajeva.

Centar za devojke Niš

Centar za devojke Niš

Tagovi: 16 dana aktivizma, budi muško klub niš, centar za devojke niš, javna akcija, međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, nasilje nad ženama, regija, region, srbija, ulična akcija

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (20)

Stari komentari

kosee:
Baš lijepa akcija!
27.11.2014. 10:52
Bocko:
A što je sa dečkima?

Najnovije istraživanje pokazuje da su dečki podjednako žrtve nasilja kao i cure:
www.theguardian.com/us-news/2014/oct/23/abuse-dating-teenagers-physical-sexual-victims-widespread

Što je cura koja pukne?
Čegrtaljka?
27.11.2014. 11:32
još jedno muško:
Možda će ti biti lakše ako ti ja to kažem-cura koja pukne nije čegrtaljka već žrtva koja se brani od muškog nasilja. Da si pročitao ijednu feminističku slikovnicu znao bi to.
Zaista je zanimljivo do koje mjere se ignorira nasilje nad muškarcima. Čak bih rekao da je to ignoriranje možda veća diskriminacija i opasnije od samog nasilja koje proživljavaju neki muškarci.
27.11.2014. 11:54
Bocko:
@još jedno muško
Pa baš zato jer sam i previše toga pročitao i preiše znam, zato mi se sve to i gadi.

Samo ponižavanje muškaraca i dječaka.
Nigdje da se pošteno kaže:
Svako nasilje je nasilje, idemo suzbijati svako nasilje!

Evo, sad je konačno pokret za prava muškaraca preuzeo kampanju Bijele vrpce, i pokušava se širiti istina o obiteljskom nasilju, a kampanju vodi Erin Pizzey, žena koja je osnovala prvo sklonište za žene žrtve nasilja:
whiteribbon.org/
pod parolom
Zaustavimo SVAKO nasilje!

Istovremeno, razotkrivaju se feminističke i genderističke kampanje 'protiv nasilja nad ženama:
U Australiji:
www.avoiceformen.com/feminism/feminist-lies-feminism/domestic-violence-woozles-factoids-in-australia-2/
Sav novac koji su dobili potrošili su na vlastite plaće , nisu pomogi niti jednoj žrtvi, a kampanja se vodi pod parolom:
Zaustavimo nasilje prema ženama.
Vidi kakve dezinformacije plasiraju!

Ili u Kanadi:
www.avoiceformen.com/mens-rights/domestic-violence-industry/white-ribbon-canada-cashes-in-on-the-suffering-of-children/
Tu su samo pola novca dali za plaće svojih uhljeba, jer je u kanadi zabranjeno više od 50% doniranog novca podijeliti u plaće!

Ali, naravno, i oni su ostatak spizdili na lažnu propagandu, a ništa nije otišlo za pomoć žrtvama nasilja.
27.11.2014. 12:32
kosee:
Ovo je lijepa akcija jer zlostavljane žene postoje i trebaju podršku.

Sve ostalo je kao da na Dan borbe protiv AIDS-a pitaš što je sa oboljelima od raka.
27.11.2014. 13:54
još jedno muško:
Pa da se o AIDS-u govori u jednakoj mjeri kao o nasilju nad ženama, a o raku u jednakoj mjeri kao o nasilju nad muškarcima svakako bih se zapitao što je sa oboljelim od raka.
27.11.2014. 14:03
Bocko:
@kosee
Da , zlostavljane žene (djevojke u ovom slučaju) trebaju podršku.

Ali trebaju li i zlostavljani mladići i dječaci podršku ili ne trebaju?

Dao sam link na najnovije ustraživanje koje kaže da su podjednako žrtve.
U stvari ima i istraživanja koja kažu da su dečki ćešće žrtve nego cure.

Zašto onda to licemjeje sa pomaganjem samo jednom spolu?

Zar su dječaci tako bezvrijedni?
Zar oni nisu ljudska bića sa osjećajima?
27.11.2014. 15:12
b:
Zašto ne objavite članak o ovom muškarcu koji je zaradio bogatstvo učeći druge muškarce kako da zlostavljaju žene?
Održava seminare naziva "Kako kontrolirati ženu", daje savjete kako silovati i slično. Muškarci mu plaćaju 3000 dolara po seminaru.
Navodno je izbačen iz Australije pa se uputio u Japan. Obožavatelji ga čekaju.

www.addictinginfo.org/2014/11/07/this-guy-teaches-men-how-to-sexually-assault-women-now-hes-getting-a-lesson-in-karma/?utm_content=buffer288fc&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer
27.11.2014. 21:45
Bocko:
@b
Možemo objavljivati takve članke zajedno sa onima o sponzorušama?

Jednako kao što ovaj "pick up artist" održava tečajeve 'kako zavesti žene', pa je u tome malo "skrenuo", tako postoje pravi pravcati tečajevi za sponzoruše.
Čak se i zovu 'Kako zavesti milijunaša'.

Možemo na fejsu i twitteru početi sa kampanjom protiv starletica - sponzoruša?
28.11.2014. 07:54
kosee:
Bocko, u tvom zadnjem komentaru se vrlo jasno vidi da ne razlikuješ osnovne pojmove koji su ključni prilikom definiranja zlostavljanja pa trpaš potpuno različite stvari u isti koš.
Najosnovnija bi bila - jesu li obje strane dale pristanak?
28.11.2014. 11:43
:
@Kosee

Što je lijepo u ovoj akciji? Ovakve akcije su potpuna uvreda zdravom razumu. Kao da su ih smislila djeca u vrtiću. Ali to me uopće ne čudi s obzirom na sveopću infantilizaciju društva. Pogotovo emocionalne zrelosti.

Ova, a i mnoge druge feminističke akcije i postavke, doslovce graniče s prilično ozbiljnom iskrivljenom percepcijom stvarnosti (pa svi muškarci postaju (potencijalni) nasilnici) ili naprosto obiluju zloćom i mržnjom, pa se otvoreno laže, manipulira, napuhavaju brojke i prešućuje druga strana.

Svaka od ovih parola nema veze sa stvarnim životom. Niti s njegovom kompleksnošću. To je tipična dječje gledanje na svijet kad se dijete prvo čudi stvarima oko sebe, a onda one koje ne može prihvatiti počne mrziti i pojednostavnjivati u crno-bijeli svijet.
28.11.2014. 12:06
kosee:
Meni je lijepo upravo to što se širi percepcija da muškarci osuđuju spomenuto nasilje. Većina muških komentatora na ovom portalu npr ne širi ni približno slično ozračje nego isto to nasilje podcjenjuje. Onda eventualno reagiraju pa kažu - joj, pa naravno da smo mi protiv nasilja nad ženama.
Naravno da se ovom akcijom neće postići neki veliki koraci ali izražavanje podrške je također važno i može puno značiti.
28.11.2014. 12:45
još jedno muško:
kosee,
kažeš kako većina muškaraca na ovom portalu podcjenjuje nasilje prema ženama. Kako ocjenjuješ to što se na ovom portalu nasilje prema ženama preuveličava, a o muškarcima, koji također trpe obiteljsko nasilje, ne postoji nit jedan članak? Osim onih o nasilju nad homoseksualcima koji imaju i funkciju pojačavanja percepcije o muškarcima kao nasilnicima. Čak se ne sjećam da sam susreo članak koji govori o nasilju u lezbijskim vezama koje po mnogim statistikama zauzimaju sam vrh kada govorimo o nasilnim vezama. Ako griješim ispričavam se, ali do tad ostaje tvrdnja da Libela i ovakve akcije samo potpiruju stereotip o muškarcima kao ultimativnim nasilnicima i ženama kao osobama nesposobnim za bilo kakve oblike nasilja. Naravno, osim u samoobrani.
28.11.2014. 13:16
kosee:
Iz perspektive jedne žene, jedini koji produbljuju mit o muškarcima kao nasilnicima su pojedini komentatori na ovom portalu koji zrače tolikom agresijom da ih većinu ne bih voljela upoznati uživo i porazgovarati s njima.

Slažem se da su članci o nasilju nad muškarcima potrebni. Meni osobno bi bilo zanimljivo i pročitati ih, kao i vidjeti neku analizu vezanu uz vrstu nasilja, počinitelja i slično. Mislim da se možemo složiti da su rijetke žene koje mogu vršiti fizičko nasilje nad muškarcem pa je percepcija muškaraca kao fizički superiornijeg spola koji može počiniti nasilje, u neku ruku i opravdana.
Ostale vrste nasilja su u Hrvatskoj još uvijek pravno prilično nedefinirane.

U svakom slučaju, možeš računati na to da, kad se takvi članci pojave, da ja na njima neću komentirati da su licemjerni niti ih podcjenjivati.
Ovakvo vaše komentiranje, bilo ono korektno ili ne, je samo pokazatelj da su za vas takvi slučajevi brojevi kao i to da nemate poštovanja prema žrtvama.
28.11.2014. 14:09
Anonimno:
b@
Taj tvoj link mi je upropastio dan, ali stvarno.
Poželim vjerovati da ima normalnih muškaraca, momaka i onda po ko zna koji put naletim na tekst sličan tom tvom.
Toliko mi je žao i neshvatljivo zašto toliki prezir i gađenje prema ženama. Jel možda bio zaljubljen pa nije išlo i sada se osvećuje svemu što je žensko ili koji je razlog?

Ovaj dio:
“If you’re a white male, you can do what you want. I’m just romping through the streets, just grabbing girls’ heads, just like, head, pfft on the dick.”

To je nažalost točno, ako si bijel i muško možeš što hoćeš.
“She was Thai, she was a stripper. I just fucking hated that bitch.

She was just a full slut whore slut.

I fucked the shit out of her dude.

The last time I fucked her…it was in the morning…she was in the shower…I think she didn’t wanna have sex again. But I just like fucking threw her on the bed.

I remember, I put it in her…I could barely even get it in because she was totally not in the mood…

And I was like ‘Fuck it! I’m never seeing this bitch again, I don’t care!’

So I just like jam it in…it’s all like tight and dry (laughs) and I’m all like, make it quick cos she doesn’t even want it”

To neću ni komentirati.
Stvarno mi je žao što živim u takvom svijetu gdje je mržnja toliko normalna stvar.
28.11.2014. 15:18
n.n.:
Morate shvatiti jednu stvar - ne obazirite se na ološ!
Od 10 muškaraca, dođu 2-3 koja se ne ponašaju prema ženama kao prema psećem dreku na cesti. To su oni zreli, dobri, pametni, odgovorni muškarci koji vole i poštuju žene. Malo ih je zaista, ali ima ih. Obratite pozornost na njih, njima se okružite, s njima se družite.
Nemojte doživljavati ženomrsce, njih je bilo, ima ih, bit će ih. To je tako.
Okrenite se onim drugima i bog te veselio, udri brigu na veselje!
28.11.2014. 16:13
n.n.:
Dokaz za postojanje te manjine su vam dečki iz tog budi muško kluba.
Takve tekstove čitajte.
28.11.2014. 16:15
:
Hahahahaha... Ma ne, nisi ti dušice mizandrična, di bi bila. Hahahaha...

Sretna ti potraga za tim po tebi zrelim, dobrim, pametnim i odgovornim muškarcima koji vole i poštuju žene u moru onih koji se prema ženama odnose kao prema psećem dreku.

...makar, morat ću ti otkriti jednu okrutnu istinu - to nema veze sa srećom. I zašto misliš da bi oni izbrali upravo u tebe u moru zrelih, dobrih, pametnih i odgovornih žena (a znamo da je većina žena takva). Ili bi se zadovoljila da ne budeš jedina?

@Kosee

Sad ću zbilja zvučati prepotentno, ali jednostavo ne mogu drugačije odgovoriti na ovo pitanje - da bi se moglo razumjeti feminizam moraju se znati mnoge stvari iz povijesti, antropologije, sociologije i, pogotovo, psihologije. Bez psihologije nema ništa.

I koji su to molim te muški nasilnici na ovom portalu? Od čestih komentatora tu su Bocko, Još jedno muško, Zlatan i ja. Dakle, po tebi barem dvojica od nas smo nasilnici?

Baš me živo zanima na osnovu čega si to zaključila?
28.11.2014. 19:09
:
E, da. n. n. većina muških feminističkih aktivista su homoseksualci. Ne mislim tu ništa loše, ali to je jednostavno činjenica. Muških, heteroseksualnih feminističkih aktivista baš i nema puno. U biti ja ne znam niti jednoga jedinoga. Znam ih dosta pasivnih, ali da idu baš u aktivističke akcije, ne znam.

Tako da nema ti druge nego zamrziti sve heteroseksualne muškarce. I onda ćeš postati prava feministica.
28.11.2014. 19:13
Bocko:
@kosee

Koliko puta ti treba linkati studije koje dokazuju da se žene jednako često, (čak i češće!) FIZIČKI nasilne nego muškarci?

A ako hoćete da se takvi članci objavljuju, onda ćete očito u redakciju morati staviti nekog pravog muškarca, a ne ove mangine iz kluba 'budi muško'.

@n.n.
Velika većina, ogromna većina muškaraca poštuje žene. Ali to ne znači da se uvijek ponašaju tako da ispunjavaju želje princezicama.
I većina muškaraca ima duboko nepovjerenje prema feministicama i feminizmu. I što više znaju o feminizmu, to više ne žele sa feministicama imati ništa.

A ovi iz tog kluba 'Budi muško' spadaju u dvije kategorije.
Jedni su bijedne mangine, (njemački izraz je lila pudel) - to su muški feministi, uglavnom jadnici koje zene drže u 'friend zone' i koji uglavnom misle da će dodvoravanjem doći do kakve ženske.
whatmenthinkofwomen.blogspot.com/p/mangina-awards.html
Oni su sapravo svojevrsna zrcalna slika, suprotnost ovoga 'pick up artista' koji je spomenut.

Drugi su White knights - Bijeli vitezovi - naivni 'muškarci' koje feministice iskorištavaju dok ih ne upropaste .
Nekad se ti pojmovi i preklapaju.
Ali bijelih vitezova će uskoro ponestati, što čete onda?
28.11.2014. 20:49

Iz drugih medija

AEM