Preko plota

21.12.2014. 08:54:13 (Libela)

Žene u crnom traže

Ulica za Dejana Nebrigića

(Foto: Facebook: ParaDa!)

Nevladina organizacija Žene u crnom uputila je inicijativu Komisiji za imenovanje trgova i ulica Beograda da se jedna ulica nazove imenom Dejana Nebrigića, gej aktivista, pacifista i antifašista.

U obrazloženju se navodi da se 29. prosinca navršava 15 godina od smrti Nebrigića, jednog od osnivača "Arkadije", prvog gej/lezbejskog udruženja u Srbiji 1990 godine.

Nebrigić se slijedeće godine pridružio akcijama Antiratnog centra, surađujući u antimilitarističkom mirovnom časopisu "Pacifik", gde je uređivao gej i lezbejsku sekciju.

Kao deklarirani antifašist, antinacionalist i antimilitarist, odbio je vojnu obavezu, javno izjavljujući da je homoseksualac, što je u to vreme tretirano kao bolest zbog koje je trajno oslobođen vojne obaveze. Tijekom 1998. i 1999. godine radi kao izvršni direktor "Kampanje protiv homofobije", prve takve kampanje u Srbiji koja se bavi unapređenjem položaja gej i lezbejske populacije u Srbiji.

Nebrigić je posthumno dobio međunarodnu nagradu za promociju prava homoseksualnih osoba Felipa da Souza, 2000. godine.

"Ubijen je 1999. godine u dvadeset osmoj godini života. U nadi da su Vlada Srbije i nadležne institucije grada Beograda odlučne da se suprotstave homofobiji i spriječe da diskriminacija drugih i različitih i dalje obilježava stvarnost Srbije, zahtjevamo da nekoj od mnogih bezimenih ulica u Beogradu date ime po Dejanu Nebrigiću", dodaje se u priopćenju.

"Ispunjavanjem zahtjeva, vi ćete na djelu potvrditi svoju privrženost europskim vrijednostima, za koje se deklarativno zalažete", priopćile su Žene u crnom.

Tagovi: antifažizam, antimilitarizam, beograd, dejan nebrigić, lgbtiq, srbija

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM