U fokusu

26 napada i 22.630 individualnih posjeta

Prva godina rada LGBTIQ centra

Prva godina rada LGBTIQ centra

Povodom godišnjice crnogorskog LGBTIQ socijalnog centra donosimo njihovo priopćenje u kojem rezimiraju svoj rad.

“Protekla godina, istorijska je po svom razvoju socijalnog, kulturnog, umjetničkog i zabavnog života LGBTIQ osoba u Crnoj Gori. Prva godisnjica je prilika da podsjetimo okruzenje na činjenice, prepreke i izazove koje prate naš rad.

LGBTIQ Socijalni Centar napadnut je i demoliran 26 puta tokom svog rada. Uprkos preduzetim mjerama obezbjedjenja, policijskoj zaštiti i čuvanju nijedan napad nikad nije rasvijetljen, a vandali i nasilnici nikada nisu pronadjeni i procesuirani. Pored napada na sami Centar, osoblje i volonteri Centra su takodje napadnuti ili uznemiravani više desetina puta. 

Za isto to vrijeme Centar je ostvario  22.630 individualne posjete što čini prosjek od 62 osobe na dnevnoj osnovi. Tokom ovog perioda LGBTIQ zajednici besplatno je posluženo 16.246 kafa kao i 8.251 šolja čaja. U navedenom periodu organizovano je 26 žurki, prilikom čega je prosječna posjećenost žurki brojala 115 osoba što ukupno sačinjava 2.990 posjetilaca. LGBTIQ Socijalni Centar je u sklopu redovnih mjesečnih aktivnosti organizovao i filmske večeri sa LGBTIQ tematikom, dva puta mjesečno, tokom kojih su pored obezbjedjene kafe i čaja, besplatno služene i kokice.  Dodatno, LGBTIQ Socijalni Centar je organizovao i 12 književnih večeri  kao i 12 večeri druženja tokom kojih je poslužena i hrana. Upriličeno je i 12 panel diskusija i predavanja sa gostima koji su profesionalci iz oblasti ljudskih prava, psihologije, seksologije, predstavnicima EU delegacije. Održano je i 16 radnih sastanaka sa predstavnicima ambasada,  predstavnicima Svjetske Banke, sastanka Tima Povjerenja Uprave policije kao i sjednice Nacionalnog tima za monitoring implementacije Vladine LGBT politike. 

 Posjetiocima su svakodnevno na raspolaganju bile dostupne dnevne novine “Vijest” i “Dan”, nedjeljnik “Monitor” kao i magazin “Medical”. Periodično, Centar je obezbjedjivao i besplatne primjerke magazina “Ljepota i zdravlje” kao i primjerke knjiga na engleskom jeziku iz “Američkog ugla”.

U LGBTIQ Socijalnom centru organizovane su i brojne humanitarne akcije za siru zajednicu. Ukupno je 740  eura sakupljeno za lijecenje gradjana Crne Gore van Crne Gore, pomoći teško socijalno ugroženima, organizacijama za zaštitu životinja, za  uredjenje javnih površina. Takodje podjeljeno je i 1400 primjeraka stručnih publikacija iz oblasti ljudskih prava LGBTIQ osoba, neposredno posjetiocima centra kao i javnim bibliotekama”.