U fokusu

Potaknuti odlukom američkog Vrhovnog suda

Poziv Vladi Srbije da legalizira istospolne brakove

Poziv Vladi Srbije da legalizira istospolne brakove

Gej lezbijski info centar (GLIC) pozvao je jučer Vladu Srbije da promjenama ustavnih i zakonskih odredbi, legalizira brak osoba istog spola.

Reagirajući na jučerašnju odluku Vrhovnog suda SAD-a, kojom je legaliziran brak osoba istog spola u svim američkim saveznim državama, GLIC je ocijenio da je u Srbiji gej brak “faktički zabranjen” Ustavom, koji definira brak samo kao uniju muškarca i žene.

“Legalizacija istospolnih brakova u Srbiji podrazumijevala bi prije svega promjenu Ustava, koja zahtjeva većinu u Skupštini i većinu na referendumu. Također, izvanbračna zajednica osoba istog spola je zabranjena Obiteljskim zakonom, koji izvanbračnu zajednicu definira samo kao zajednicu muškarca i žene. To znači da zajednice dvije osobe istog spola nisu prepoznate domaćim zakonima, niti uživaju bilo kakvu zakonsku zaštitu”, navodi se u priopćenju.

Američki Vrhovni sud odlučio je jučer, s pet glasova za i četiri protiv, da je legalno za sve Amerikance, bez obzira na njihov rodni ili seksualni identitet, da sklope brak s osobom koju vole.

Do sada su istospolni brakovi bili legalizirani u 37 država, a ovom odlukom on je ozakonjen i u ostalih 13 saveznih država u kojima je do jučer istospolni brak bio zabranjen.