U fokusu

Ovo je grad svih njegovih stanovnika/ca

‘Vratit ćemo se na obale naših rijeka!’

‘Vratit ćemo se na obale naših rijeka!’

Dvije tisuće prosvjednika/ica okupilo se jučer u Beogradu ispred Geozavoda kako bi još jednom izrazili nezadovoljstvo prilikom postavljanja kamena temeljca za izgradnju prva dva tornja u okviru projekta “Beograd na vodi”.

Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” ovaj je događaj u najavi prosvjeda nazvala posljednjim činom predaje Beograda i još jednim “nadgrobnim spomenikom javnom interesu”.

Srpski premijer Aleksandar Vučić i predstavnik kompanije “Eagle Hills” Mohamed Alabbar  položili su kamen temeljac za dva stambena tornja i simbolično označili početak projekta Beograd na vodi.

 “Nas dvije tisuće okupilo se danas kako bismo ukazali da svečani skup vlasti i lažnog investitora nije položio kamen temeljac našem ekonomskom napretku, nego posmrtni kovčeg javnom interesu. Vlasti nam istovremeno poručuju da ne postoje sredstva za zdravstvo, obrazovanje i neophodnu infrastrukturu u cijeloj zemlji, dok nas uvjeravaju da tri i pol milijarde iznose 150 milijuna i da je poklanjanje vrijednog javnog zemljišta za privatne luksuzne apartmane, uspjeh od nacionalnog značaja” istaknuli su iz inicijative nakon prosvjeda.

{slika}

Naglašavaju i da bi prosvjednika/ica bilo i više da policija nije blokirala cijeli jedan dio grada kako bi se postavljanje kamena temeljca odvilo čim više neometano, te je prosvjednike/ice propuštala selektivno, nakon čega su iz inicijative upozorili i na važnost borbe protiv ograničavanja kretanja.

Brojni prosvjednici/ice, aktivisti/kinje, građani/ke nosili su transparente “Ne davite Beograd, “Beograd na vodi – prevara”, “Lijepo kradi ružno gradi – puno kradi malo gradi”, a prosvjedu su prisustvovali i razni oblici već prepoznatljive žute patke.

Nažalost, neki od prosvjednika/ica nisu se mogli suzdržati od ksenofobnih i homofobnih povika, pa se samo možemo nadati da su ipak bili u manjini i da je Beograd zaista grad svih njegovih stanovnika, kako su na kraju inicijatori akcije i poručili.

{slika}

S druge pak strane, čini se da Vučić i dalje sanja neke druge snove i mašta o tome da će projekt Beograd na vodi dovesti do rasta BDP-a, rasta zaposlenosti, a glavni grad Srbije, za deset godina pretvoriti u turistički centar posjećeniji od Budimpešte.

“Okupili smo se da poručimo da se ne mirimo s tim. Mi nemamo policiju ni medije, ali imamo istinu i upornost. Oni nas možda sada tjeraju s obala naših rijeka, ali mi se uskoro vraćamo. Ovo je grad svih njegovih stanovnika/ca. Ovo je naš grad!”, poručili su prosvjednici/ice.