Preko plota

17.03.2016. 11:34:18 - Libela (N1)

Forum teatar

Učenici i učenice diljem Bosne i Hercegovine dižu svoj glas protiv nasilja

Forum teatar

Forum teatar (Foto: Screenshot YouTube)

Učenici i učenice završnih razreda osnovnih škola iz nekoliko bh. gradova od početka ožujka sudjeluju u kampanji  Forum teatar: Živimo različitosti.

Osnovnoškolci/e iz Foče, Goražda, Gradačca, Odžaka, Kiseljaka, Mostara i Sarajeva svojim sugrađanima i sugrađankama izvode kazališne predstave kako bi skrenuli pažnju na problem vršnjačkog nasilja s kojim se svakodnevno susreću u svojim sredinama.

Djeca koja sudjeluju u kampanji sama su birala teme predstava, a kao najveći problem izdvojili su nasilje i diskriminaciju, posebno izražene prema marginaliziranim grupama koje su često meta napada, kao što su djeca slabijeg imovinskog stanja, vršnjaci koji dolaze iz seoskih sredina ili pripadaju manjinskim grupama.

"Trenutna situacija u odgojno-obrazovnim institucijama je takva da se naglasak stavlja na obrazovanje, a odgojni segment je u drugom planu. Kada je u pitanju diskriminacija, odrasli kao da bježe od te tematike i djeca su i spremnija i hrabrija pričati o takvim stvarima. Čak i dok smo spremali ovu predstavu, pitali su nas da li smo sigurni da treba ovo da radimo", kazala je učiteljica Munira Kovač – Delić, koja je s goraždanskim učenicima pripremala predstavu "Moj ćale je ministar".

Stanislava Mujkić, profesorica razredne nastave i engleskog jezika, pomagala je svojim učenicima i učenicama u Gradačcu u pripremi scenarija za predstavu "Školski autobus". Mujkić ističe da je jedan od uzroka nasilnog ponašanja među učenicima taj što trenutni obrazovni sistem ne ostavlja dovoljno prostora za razgovor o problemima koje djeca imaju.

"Postoje stvari koje treba obavezno promijeniti. Iako kroz sve predmete prožimamo i taj neki odgojni dio, trebalo bi skrenuti pažnju na razvoj empatije i nenasilne komunikacije. Nije dovoljno raditi samo na satu razredne zajednice ili na sekciji s jednom određenom grupom – ipak treba raditi mnogo više s djecom", smatra Mujkić.

Djeci, koja su nekoliko mjeseci radila na svojim predstavama, najviše znači što su ih sugrađani i sugrađanke podržali u velikom broju i što su dobili priliku da roditeljima, ali i ostalim vršnjacima u publici pričaju o onome što ih posebno boli, a o čemu često ne mogu razgovarati u sklopu redovne nastave. Iako vjeruju da bi zajedno mogli promijeniti mnogo toga, učenici i učenice se plaše da je do zajedništva veoma teško doći zbog straha prisutnog u svakome od nas.

"Razred šuti na nasilje zbog straha, jer kada bi se protiv toga borili, na kraju bi im se nešto desilo, i ne bi se uspjeli izboriti. Kada bih ja danas rekla stanite, to se ne smije događati, svi bi se samo okrenuli, nasmijali i ignorirali", rekla je Minela Muratspahić, učenica iz Goražda te dodala da je u ovakvim situacijama veoma teško očekivati podršku od bilo koga.

Pored predstava koje su dosad održane u Goraždu, Foči, Odžaku i Gradačcu, u sklopu kampanje koju realizira koalicija Jednakost za sve, bit će izvedene i predstave u Kiseljaku i Mostaru, dok će centralne priredbe, na kojima će sudjelovati djeca iz različitih gradova, biti održane početkom svibnja u Banjaluci i Sarajevu.

 

Tagovi: bih, diskriminacija, djeca, forum teatar, jednakost za sve, kazališne predstave, regija, strah, vršnjačko nasilje

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM