U fokusu

Utjecaj Velikog rata na društveni položaj žena

Žena, rat i plakat: 1914. – 1918.

Žena, rat i plakat: 1914. – 1918.

U subotu je u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu održana panel diskusija Uticaj Velikog rata na društveni položaj žena. Diskusija koju su organizovali Centar za ženske studije, Centar za studije roda i politike i Institut za istoriju oglašavanja je prateći deo programa u okviru izložbe Žena, rat i plakat: 1914-1918.

Dan ranije, u petak, na Fakultetu političkih nauka, u okviru istog programa, predavanje Revolucija ženskih tela u 1. svetskom ratu  održala je i Svetlana Slapšak. Na predavanju je bilo reči o revolucionarnoj promeni ženskog tela, koja se izdešavala u roku od samo par godina, a koja je bila uzrokovana ogromnim razmerama razaranja muških tela u ratu i novim pozicijama koje su žene dobile za vreme i posle rata, a koje ranije nisu imale.

{slika}

Događaj u Muzeju primenjene umetnosti otvorila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, a zatim se publici obratio i autor izložbe Žena, rat i plakat: 1914-1918 Vladimir Čeh. On je ukazao na činjenicu da su žene kao domaćice, radnice u fabrikama, volonterke, medicinske sestre i učesnice na frontu održavale i ponovo gradile ratom razrušeni svet, iako su muškarci bili ti kojima su se podizali spomenici nakon rata, te da je ova izložba, kao nastavak izložbe Rat i plakat 1914-1918 ukazuje na doprinos žena koji im nakon rata nije bio priznat.

U diskusiji na tu temu su zatim govorile Daša Duhaček (Fakultet političkih nauka, Beograd), Ljubinka Trgovčević-Mitrović (Fakultet političkih nauka, Beograd), Melanie Morin-Pelletier (istoričarka, Canadian War Museum), Serpil Atamaz (TOBB ETÜ University, Turska) i Ana Stolić (Istorijski institut, Beograd).