U fokusu

Pripremana je u tajnosti

Održana prva Povorka ponosa na Kosovu!

Održana prva Povorka ponosa na Kosovu!

Hina

Nekoliko stotina osoba prošetalo je središtem Prištine povodom prve Povorke ponosa u povijesti Kosova. Povorka je bila pod jakom policijskom zaštitom te je pripremana u najvećoj tajnosti jer su organizatori željeli izbjeći potencijalne incidente.

Na ulicama Prištine mogle su se vidjeti zastave duginih boja i transparenti “Aut sam, dakle postojim”, “Autujte se, pitajte nas kako” ,Zona bez homofobije” i sl. 

Pored pripadnika i pripadnica LGBT zajednice, središtem Prištine prošetao je predsjednik Hashim Thaci, visoki politički dužnosnici i diplomati, među kojima veleposlanici SAD-a i Velike Britanije.

Nevladine organizacije, koje su organizirale prvi prajd na Kosovu, pozvale su većinsko albansko i muslimansko stanovništvo da iskorijeni homofobiju i poštuje prava LGBT zajednice. “LGBT organizacije pozivaju kosovsko društvo da iskorijeni homofobiju i poštuje, zajedno s institucijama, prava LGBT zajednice. Seksualna orijentacija ne bi smjela biti uzrok diskriminacije”, piše u priopćenju organizatora/ica povorke.