U fokusu

Vrijeme je da se čuju glasovi žena

Osnovana aktivistička grupa LBTQ žena u Crnoj Gori

Osnovana aktivistička grupa LBTQ žena u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je formirana nezavisna aktivistička grupa LBTQ žena “KvirA”.

Grupa koja broji više od 120 članica nastala je na inicijativu organizacije Kvir Montenegro, nakon više od dvije godine kontinuiranih aktivnosti namijenjenih lezbijkama, biseksualnim, trans i kvir ženama. 

“LBTQ žene već godinama kreiraju istoriju LGBTIQ pokreta u Crnoj Gori. Uprkos tome, lezbejke, biseksualne i trans žene su ostale do danas nevidljive, iako su u velikom broju slučajeva predstavljale katalizatore, te sprovodile u praksi skoro sve aktivnosti u ovoj oblasti. Mediji, kreatori politika i donosioci odluka, sa svoje strane, u potpunosti su zanemarivali, ali i dalje zanemaruju, činjenicu da postoje i drugi glasovi koje je potrebno i važno čuti”, kazala je Ana Dedivanović, osnivačica grupe. 

Također, navela je da do ideje došlo tijekom pripreme druge povorke ponosa Montenegro Pride 2014, kad su članice izrazile želju da formiraju grupu posvećenu isključivo interesima LBTQ žena, što je podržala organizacija Kvir Montenegro. Postupno, organizacija je počela provoditi i brojne aktivnosti s ciljem izgradnje i jačanja grupe žena različitih identiteta. 

“Raznovrsne uspješno sprovedene društvene i sportske aktivnosti tokom 2014, a posebno 2015. i 2016. godine poslužile su kao jasan indikator potrebe za dodatnim mjerama posebno kreiranim kako bi se izašlo u susret potrebama ženske grupe unutar LGBTIQ zajednice. Smatramo da će djelovanje i postojanje naše grupe predstavljati značajnu promjenu u percepciji i organizovanju aktivizma vezanog za takozvana “gej prava” u kojem je do danas tradicionalno dominirao isključivo muški identitet,te otvoriti novo uspješno razdoblje ženskog aktivizma u Crnoj Gori“, rekla je Dedivanović.

Grupa “KvirA” je jedina grupa tog tipa u Crnoj Gori, a nastala je s ciljem boljeg organiziranja kako bi se poboljšao položaj žena u društvu, posebno onih diskriminiranih na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Ženama se želi dati prostor i motivacija za umrežavanje i rad na pitanjima koja ih se direktno tiču. Također, služit će kao poligon za razmjenu znanja, iskustva i izazova te služiti za međusobno osnaživanje žena. 

“Multiplicitet identiteta, poštovanje njihovih kompleksnosti, kao i tretiranje njihovih specifičnih potreba, može samo biti dodata vrijednost višegodišnjeg mukotrpnog procesa unapređenja ljudskih prava LGBT osoba koji će na kraju, nesumnjivo, rezultirati istinskom jednakošću, dodala je Dedivanović.