U fokusu

Protesni marš u Sarajevu

Ljudska prava na agendu!

Ljudska prava na agendu!

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. prosinca na dan potpisivanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima 1948. godine kada je priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost.

Povodom obilježavanja tog dana građani/ke, aktivisti/kinje organiziraju protestni marš Ljudska prava na agendu! koji će se održati 10. prosinca u 11.30 sati ispred Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. 

“Smatramo da je od ključnog značaja da svi/e građani/ke zajedno izađu, ukažu na probleme sa kojima se susreću i da se svi zajedno borimo za naša ljudska prava. Bitno je da se ujedinimo u zajedničkoj borbi i da na ovaj dan jasno prenesemo naše zahtjeve i kažemo da nećemo mirno gledati svakodnevno institucionalno, društveno i individualno kršenje ljudskih prava”, poručuju organizatori/ice marša.

Također, dodaju: “Pozivamo vas sve da dođete i nosite svoje zastave, svoje poruke i transparente, te ukažete na probleme koji vas se direktno tiču, diskriminaciju, nasilje i svakodnevno kršenje ljudskih prava kojim smo okruženi/e.”

Okupljanje će biti ispred Akademije likovnih umjetnosti (Obala Maka Dizdara 2), a početak marša očekuje se u 12 sati. Ruta je: Akademija likovnih umjetnosti – Gradska uprava (Federalni parlament) – Ajfelov most – Zgrada Kantona Sarajevo/Općina Centar, prolazak pored zgrade Predsjedništva BiH – ulica Maršala Tita – Parlamentarna skupština BiH – Filozofski fakultet. Ispred zgrada zakonodavnih tijela (Federalni parlament, potom Kanton Sarajevo, te na kraju Parlamentarne skupštine) povorka će se kratko zadržati i pročitat će konkretne zahtjeve. Poseban fokus zahtjeva odnosi se na zaštitu prava na život i sigurnost, zaštitu od nasilja, izgradnju tolerantnog društva, osiguran pristup zdravstvu i zaštiti javnih dobara.