U fokusu

13. svibanj, Sarajevo

Protestni marš: Nasilje nije normalno

Protestni marš: Nasilje nije normalno

Promo

U Sarajevu će se 13. svibnja održati protestni marš koji se želi upozoriti na nasilje kojima su posljednjih godina sve više izloženi/e lezbijke, gej muškarci, biseksualne, transrodne i interspolne osobe.

Najčešći oblici nasilja su nasilje u obitelji i međuvršnjačko nasilje. “Roditelji, sestre, braća i ostali članovi porodice su ove osobe zatvarali, prisiljavali na liječenje, izbacivali iz kuće, te kontinuirano zlostavljali, prijetili im i napadali ih. Škole su također opasna mjesta za LGBTI osobe koje su izložene stalnim negativnim reakcijama svojih kolega/ica, uznemiravanju i nasilju. Veliki broj LGBTI osoba ucjenjivan je prisilnim autovanjem, porastao je nivo napada na javnim mjestima, kao i broj prijetnji i pozivanja na mržnju i nasilje prema LGBTI aktivistima/kinjama”, poručuju organizatori/ice marša. 

Tijekom 2016. i početkom 2017. godine Sarajevski otvoreni centar zabilježio je preko 25 slučajeva krivičnih djela počinjenih iz mržnje motiviranih seksualnom orijentacijom ili rodnim identitetom, a reakcije nadležnih institucija ili su izostale ili su bile neadekvatne.

“Porodica i škola moraju biti primarno mjesto podrške i razumijevanja za sve svoje članove/ice, a ne mjesto njihove patnje. Mnogo je razloga da dođete na protestni marš i podržite svoje LGBTI sugrađane/ke. U atmosferi straha u kojoj svakodnevno žive LGBTI osobe, u kojoj je nasilje sveprisutno i društveno podržano, a nadležne institucije ne čine dovoljno da to isto nasilje sankcionišu i spriječe, od iznimne je važnosti podrška svih nas. Svih nas koji osuđujemo bilo kakvo nasilje i koji vjerujemo da takvom ponašanju nije mjestu u bh. društvu. Svi mi, strejt, gej, bi, cis, trans, pripadnici/ce manjima ili većina, trebamo biti pokretači/ce promjena koje želimo!

Dovoljno dugo smo šutjeli/e na nepravdu, dovoljno dugo smo tolerisali/e nerad institucija; vrijeme je da ustanemo protiv mržnje i nasilja, ne dozvolimo da LGBTI osobe pate u tišini svoja četiri zida! Izađimo na ulicu i podignimo glas! Tražimo zaštitu svojih prava! Podržimo svoje LGBTI djecu, roditelje, sestre, braću, rodice, rođake, prijatelje/ice i sugrađana/ke!”, poručuju organizatori/ice. 

Okupljanje pred protestni marš će početi u 11:30 sati u subotu 13.svibnja 2017., polazak se očekuje u 12 sati, a informacije o ruti marša i mjestu okupljanja će biti naknadno objavljene.