U fokusu

Prva ovogodišnja parada ponosa u Beogradu

Parada ponosa ‘Neka svi naši glasovi ore se’ prošla je bez incidenata

Parada ponosa ‘Neka svi naši glasovi ore se’ prošla je bez incidenata

Ponos Srbije Facebook

Parada ponosa “Neka svi naši glasovi ore se” u organizaciji udruženja građana Egal, Loud&Queer i Gej lezbijskog info centra održana je u Beogradu, u subotu 24. lipnja te je prošla bez incidenata. 

Stotinjak pripadnika i pripadnica LGBT zajednice prošetalo je od Pionirskog parka do Trga republike te su ponovno ukazali na probleme s kojim se suočavaju. Ključni zahtjevi LGBT zajednice upućeni vladi Srbije bili su nulta tolerancija prema nasilju, reguliranje osobnih dokumenata transrodnih osoba, pravno priznanje istospolnih zajednica te bolja primjena zakona i akcijskog plana protiv diskriminacije. “Što tražimo za nas, ne otimamo od drugih. Time što tražimo pravno regulisanje istopolnih zajednica, mi ne razaramo društvo”, kazao je Boris Milićević, aktivist za LGBT prava, na Trgu Republike. 

Šetnja je prošla bez incidenata ali uz, tradicionalno, veliku količinu policijske zaštite. Sudionici i sudionice povorke su nosili transparente s porukama “Moja sloboda je tvoja”, “Podrška je važna”, “Hoćemo život dostojan čovjeka”, “Adam i Steva, Ema i Eva” i sl. 

Podsjetimo, parada koja je održana u Beogradu paralelna je parada ponosa, dok će tradicionalna parada ponosa u organizaciji Beograd Pridea biti održana 17. rujna ove godine u okviru Nedelje ponosa.