U fokusu

žene češće žrtve

Prijavljeno 40 napada na LGBT osobe od 2012. do 2015.

Prijavljeno 40 napada na LGBT osobe od 2012. do 2015.

J.T./Libela

U periodu od 2012. do 2015. godine policiji je prijavljeno 40 fizičkih napada na LGBT osobe u Srbiji, ali to nije realna slika zbog “sive statistike” prijavljivanja, rečeno je u Beogradu na predstavljanju izveštaja ulozi policije u sprečavanju nasilja nad LGBT osobama, prenosi Gay Echo.

Kako je navedeno u izveštaju, u tom periodu je prijavljeno 30 verbalnih napada na LGBT osobe, 20 izvršilaca je identifikovano, a na dalji rad tužilašvu je prosleđeno 28 slučajeva. Među žrtvama je daleko veći broj žena – njih 51 u odnosu na devet muškaraca.

Istraživačica i autorka izveštaja udruženja “Da se zna” Aurelija Djan rekla je konferenciji za novinarke da je zvaničan broj prijavljenih slučaja mali, nadodeći da je taj broj u Švedskoj 433 a standard te države na daleko višem nivou.

Po njenim rečima, postoji “siva statistika” prijavljivanja slučajeva jer pripadnici LGBT zbog nepoverenja u institucije, u velikom broju sučajeva, ne prijavljuju nasilje.

Ona je ocenila zabrinjavajućim što policija u slučajevima nasilja na pripdnike LGBT ne uzima član 54a Krivičnog zakonika kojim je definisano krivično delo mržnje iz homofobije i transfobije, i da ne postoji spremnost da se prikupe dokazi u tim slučajevima.

Ofcir MUP-a za vezu sa LGBT populacijom Aleksandar Stojmenović rekao je da policija nije ta koja odmerava kazne za krivično delo prema pripadnicima LGBT populacije već sud i da je dosta urađeno kada je u pitanju edukacija pripadnika policije u radu sa tom osetljivom grupom.Kako je podsetio, u četiri grada u Srbiji postoje oficiri za vezu sa LGBT populacijom, koji bi, trebalo da se preimenuju u oficre za vezu sa osetljivim grupama i najavio na jesen razgovore sa civilnim sektorom o tome.

On je kazao da je to preimenovanje predviđeno obavezama MUP-a prema Akcionom planu za poglavlje 23 u pregovorima sa Evropskom unijom.

Učesnici konferencije zatražili su od Vlade Srbije da što pre usvoje Strategiju za poboljšanje kvaliteta života LGBT osoba.

**Teksovi preuzeti s portala iz regije objavljeni su na Libeli u izvornom obliku.