U fokusu

akcija povodom 22. godišnjice

Žene u crnom: Srebrenicu nikada nećemo zaboraviti

Žene u crnom: Srebrenicu nikada nećemo zaboraviti

Žene u crnom/Facebok

Povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici, Žene u crnom, uz podršku umjetničkih kolektiva MMC Led art iz Novog Sada, Dah teatar iz Beograda, aktivistkinja i aktivista civilnog društva, organizirale su jučer u 19.30 na Trgu Republike u Beogradu scensku akciju “Srebrenica 8372”.

Aktivistkinje, koje redovito obilježavaju ovaj datum, nosile su crne transparente na kojima je pisalo “Srebrenicu nikada nećemo zaboraviti”, “Srebrenica”, “Odgovornost” i “Solidarnost” te ploče s brojem 8.372, koji označava broj srebreničkih žrtava.

“U Srbiji vlada paranoičan strah koji se ispoljava u pomahnitalim reakcijama i na samo spominjanje riječi genocid. Tome nesumnjivo doprinosi i uporno odbijanje aktualnog predsjednika Republike A. Vučića da zločin u Srebrenici imenuje genocidom, u čemu ga slijede ne samo političari i političarke vladajuće koalicije, nego i najveći dio opozicijskih političara. Time se potvrđuje sistematsko održavanje one ideologije koja je omogućila genocid i koja opravdava zločine, slaveći zločince kao heroje. Treba li upozoravati da takva tvrdokornost u obrani zločina i zločinaca neumitno vodi ovo društvo u još dublji moralni sunovrat?”, poručile su aktivistkinje i dodale da će nastaviti zahtijevati da se 11. srpnja proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici i da se negiranje genocida kvalificira kao kazneno djelo.

Malo dalje od akcije Žena u crnom događao se i kontraprosvjed pod nazivom “Zašto nema pravde za srpske žrtve u Srebrenici?”, koji je organiziralo Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu. Dva je skupa odvajao veliki kordon policije, a došlo je i do verbalnih provokacija od strane pripadnika Udruženja.

Predsjednik Udruženja Simo Spasić nazvao je aktivistkinje Žena u crnom “predratnim, ratnim i poslijeratnim profiterima”. Predsjednica Žena u crnom Staša Zajević novinarima/kama rekla je da su sudionici protuprosvjeda eksponenti onoga što se događa na najvišim institucijama vlasti u Srbiji te da smatra kako Srbija tone u “moralni sunovrat i fašizaciju”, piše Al Jazeera Balkans.