U fokusu

ženska tijela kao teritoriji, označitelji i prozvođači pripovijesti nacija

FER Diskursi: Instrumentalizacija ženskog ‘živog’ tijela

FER Diskursi: Instrumentalizacija ženskog ‘živog’ tijela

FER Diskursi

Inicijativa FER Diskursi u saradnji TPO Fondacije i IMIC “Zajedno” iz Sarajeva prepoznata je kao važna i neophodna inicijativa mladih građana i građanki koja je već otvorila prostor za rasprave o diskriminaciji te stigmatizaciji žena u religijskim diskursima no i diskursima liberalnih demokratija. U prethodnom periodu višemjesečni paneli su problematizirali pitanje religijskog i sekularnog, religijskih i sekularnih feminizama te također ponudili prostor za nove perspektive rodnih pitanja unutar islamskog i kršćanskog konteksta.

25. oktobra 2018. godine s početkom u 18 h, u prostorijama IMIC “Zajedno”, na adresi Obala Kulina bana 39, održat će se peta po redu panel diskusija.

Tema ove oktobarske sesije je “Instrumentalizacija ženskog ‘živog’ tijela” a gošća predavačica je doc.dr.Ajla Demiragić. Ajla Demiragić je teoretičarka književnosti te docentica na filozofskom fakultetu, u Sarajevu.

Ženska tijela su uvijek služila kao tekst u kojemu su upisani dominantni mitovi maskulinističke kulture, mitovi koji su ta tijela definirali kao ‘drugo’, kao neposlušno, prijeteće, ono koje se ne može kontrolirati. U tom kontekstu, na predstojećem panelu razgovarat će se o tome kako se naša življena tijela (eng. lived body), transformiraju u ‘znak kulture’. Ta ‘živa’ tijela postaju shodno tome prostor i sredstvo upisivanja aktualnih ideologija. Govorit će se i o pitanju rodno određenih tijela koja se, ne samo u ratu već i tzv. poraću i vremenu tranzicije, tretiraju kao “teritoriji, označitelji i prozvođači pripovijesti nacija”. Kao takvi oni predstavljaju “lozu, porodicu, naciju, rasu, religiju i imaju funkciju osiguravanja simboličkog društvenog kapitala”.