Prozor u svijet

04.12.2018. 06:14:00 - Libela

odaziv glasača najveći u povijesti zemlje

Bahrain:Na posljednjim izborima u parlament ušao rekordan broj žena

Fawzija Zainal

Fawzija Zainal (Foto: Instagram)

Na parlamentarnim izborima u Bahrainu čiji je drugi krug završen 1. prosinca ove godine, izabrano je šest žena, što u navedenoj zemlji predstavlja dosada rekordan broj.

U drugom krugu izbora, Sawsan Kamal, Zainab Abdul Amir, Massoma Abdul Raheem i Kaltham Al Hayki kao parlamentarne zastupnice pridružile su se Fawziji Zainal i Fatimi Al Qatari, koje su izabrane još u prvom krugu 24. studenog.

O razlozima zašto izbor navedenih žena predstavlja svojevrstan povijesni trenutak za Bahrain pobliže govori činjenica da na prvim izborima u Bahrainu 2002. godine nije bila izabrana ni jedna žena – iako se kandidiralo njih čak 31.

2006. godine u parlament je, kao jedina žena uz nekolicinu muških kandidata, ušla Lateefa al-Gaood.

Al-Gaood je ostala jedinom bahrainskom ženskom parlamentarnom zastupnicom čitavih 8 godina, to jest, do izbora 2014. godine kada su u parlament ušle tri žene.

Odaziv glasača na navedenim izborima iznosio je čak 67 posto, što je najveći postotak dosad zabilježen u povijesti Bahraina.

"Žene u Bahrainu dokazale su da su sposobne zastupati sebe u svim aspektima života te su dokazale da kao zemlja ne trebamo sustav kvota kako bismo kao žene osigurale vlastitu zastupljenost" ovim je povodom izjavila Ahlam Janahi iz Bahrainskog udruženja poduzetnica.

Tagovi: bahrain, izbori, parlament, žene u parlamentu

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM