Prozor u svijet

06.03.2019. 07:30:16 - Libela/The Guardian

protiv stigme i posramljivanja

Velika Britanija: 2 milijuna funti za iskorjenjivanje menstruacijskog siromaštva

Vlada Velike Britanije najavila je 2 milijuna funti za potporu organizacijama diljem svijeta kako bi se do 2030. Godine okončalo tako zvano 'menstruacijsko siromaštvo'.

Ministrica za žene i jednakosti, Penny Mordaunt, također je najavila 250.000 funti za formiranje radne skupine koju čine vladini odjeli, tvrtke, dobrotvorne organizacije i proizvođači kako bi došli do novih ideja za rješavanje problema u Velikoj Britaniji.

U mnogim zemljama, djevojčice su prisiljene propustiti školu kada imaju menstruaciju, a za vrijeme krvarenja koriste krpe i papir.

U Južnom Sudanu istraživanje provedeno među školarkama pokazalo je da 83% njih svaki mjesec koristi stare krpe, kozje kože ili ništa. U Nepalu su neke žene i djevojke prisiljene živjeti u šupama ili kolibama kada imaju menstruaciju. Mnoge su zbog toga izgubile život.

"Ovo je globalno pitanje. Bez obrazovanja, žene i djevojke diljem svijeta neće moći poduzeti korake kako bi dosegle svoj pravi potencijal ", rekla je Mordaunt u ponedjeljak.

"Britanski poduzetnici i tvrtke već rade fantastičan posao kako bi se uhvatili u koštac s problemom siromaštva i želim da s njima ostvarimo partnerstva i podržimo ih da zaista promijene živote onih kojima je to najpotrebnije."

Cilj kampanje je smanjiti stigmu koja okružuje menstruaciju. Organizacija Girlguiding UK ustanovila je da se 26% djevojčica u dobi od 11 do 21 godine ne osjeća ugodno razgovarati o menstruaciji, a 21% ih se osjeća posramljeno.

Najnoviji statistički podaci o siromaštvu u Velikoj Britaniji pokazuju da 15% djevojaka ne može priuštiti higijenske uloške, a 12% ih priznaje da koriste 'improvizirane' higijenske proizvode, upravo zbog toga što si ne mogu priuštiti prave. Nije iznenađujuće da nedostatak pristupa higijenskim ulošcima može imati dalekosežan učinak na živote mladih žena. Žene koje pate od menstruacijskog siromaštva čak i ranije od svojih vršnjakinja odustaju od školovanja. Istraživanje koje je proveo OnePoll.com pokazalo je da se 44% žena koje prolaze kroz menstruacijsko siromaštvo muči s pronalaženjam posla, što je 20% više od onih koje nemaju problem s kupnjom higijenskih uložaka.

Lucy Russell, voditeljica odjela za dječja prava i prava mladih unutar Plan International UK-a, pozdravila je najavu Velike Britanije. "Nadamo se da će se ova investicija iskoristiti za rješavanje ne samo problema pristupa proizvodima, nego i pitanja u korijenu ovog problema – cijene higijenskih potrepština, nedostatka obrazovanja i stigme i sramote koja okružuje menstruaciju.

"Menstruacijsko siromaštvo je i uzrok i posljedica rodne nejednakosti te može imati ozbiljan utjecaj na obrazovanje djevojčica. Stoga je od ključne važnosti da se napori za njegovo rješavanje povežu sa širim obrazovnim programima o seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

Međutim, aktivisti/kinje su kritizirali/e nedostatak trenutnog vladinog angažmana. Nije jasno kako će se novac globalno distribuirati.

- Nema izgovora da ne djelujemo sada. Težiti rješenju problema do 2030. znači da će još jedna puna generacija žena i djevojčica i dalje trpjeti od posljedica menstruacijskog siromaštva u Velikoj Britaniji, što je smiješno ", kaže Pam Scobbie, osnivačica Bloody Big Bruncha, koji organizira humanitarne domjenke novac od kojih se koristi za plaćanje proizvoda potrebnih kako bi se ublažilo menstruacijsko siromaštvo.

Rezultati istraživanja koje je prikupio Bloody Big Brunch pokazale su da 84% ljudi misli da je distribucija ženskih higijenskih proizvoda u školama jednako važna ili važnija od distribucije kondoma.

Tagovi: higijenske potrepštine, menstruacija, siromaštvo, stigma, velika britanija

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM