U fokusu

Pametno je investirati u djevojke

Pametno je investirati u djevojke


Više djevojaka u školama moglo bi pomoći siromašnim zemljama da se izvuku iz naglo padajuće ekonomije, navodi u novom izvješću nevladina organizacija Plan International. Samo da za jedan posto poraste broj djevojaka koje pohađaju srednju školu godišnji prihod zemlje podigao bi se za 0.3%

Djevojke su značajna radna snaga – ako dobiju adekvatnu obuku. Postoji preko 500 milijuna djevojaka i mladih žena u zemljama u razvoju, procjenjuje Plan u svom izvješću “Girls in the Global Economy: adding it all up”. No, mnogo djevojaka nema priliku za dobro školovanje, a financijska kriza samo pogoršava situaciju. 

U vrijeme ekonomskih nevolja, djevojke u siromašnijim zemljama prve bivaju izvučene iz škola, stoji u izvješću. Neki roditelji smatraju da je edukacija dječaka mnogo važnija, a djevojke često moraju početi raditi, ili se brinuti o djeci jer njihove majke žele raditi i poboljšati kućni prihod.

“Dječaci su također pod utjecajem,” kaže Nikki van der Gaag, suautorica izvješća. “Ali na drugačiji način. Za vrijeme pisanja izvješća, bila sam iznenađena otkrićem da je vrlo malo konkretnih podataka o situaciji dječaka i djevojaka. Takve informacije su nužne za kreiranje politika.”

Dostupne informacije sugeriraju da je veće investiranje u djevojke dobar način da se izađe iz siromaštva. “Zemlje sa najmanjim brojem djevojaka koje se školuju nalaze se na samom dnu razvoja” kaže van der Gaag.

Ulaganje u edukaciju obećava obrat. “Dodatna godina edukacije djevojaka povećava im dohodak za 10 do 20%; to je značajan korak za prekidanje kruga siromaštva,” stoji u izvješću.

Institucije poput Svjetske Banke se slažu. “Osnovna edukacija za djevojke se neizmjerno poboljšala, ali nismo vidjeli takav uspjeh u nizu od osnovne škole do sekundarne edukacije ili do produktivnog posla,” kaže Guggi Lareya iz Svjetske banke.

“Previše djevojaka zapelo ja u ranom majčinstvu ili kućanskim sitnim poslovima, a to znači mnogo propuštenih prilika. Kao što je naš predsjednik Robert Zoellick već rekao, ulaganje u djevojke ne samo da je fer, nego je to i pametna stvar za učiniti, pametna ekonomija.”

U zadnjih 15 godina velik je broj žena i djevojaka uključen u formalni rad, no sada su zaposlene djevojke i žene bile prve koje su izgubile posao. 

Prema podacima lokalne ženske organizacije Gabriela na Filipinima žene čine sedam od deset otpuštenih osoba. U Indoneziji je također izgubilo posao više žena nego muškaraca.

Izloženi podaci u izvješću sugeriraju da bi donosioci odluka trebali pronaći način kako zaustaviti masovno otpuštanje zaposlenih žena te povećati žensku participaciju na tržištu rada.   

U izvješću stoji da u Južnoj Aziji radi 82% muškaraca, naspram samo 27% žena. Kada bi se omjer ženskih prema muškim radnicima u Indiji povećao za samo 10% državni GDP bi porastao za 8%.

Nadalje, autori izvješća kažu da su “plaće žena dobro iskorištene, žene ulažu 90% njihovog prihoda  nazad u domaćinstvo, a muškarci samo 30-40%”
 

Izvješće predlaže globalni akcijski plan od 10 točaka koji kaže da djevojkama treba pružiti edukaciju, bolje poslove, pristup zemlji i imovini, te mogućnosti dobivanja liderskih pozicija. Jedna od preporuka je preći od investiranja u infrastrukturne projekte kao načina opiranja krizi, prema ulaganju u socijalne usluge kao što su zdravlje i edukacija. To omogućuje ženama da poboljšaju svoje prihode.

“Donori poput EU trebali bi uz ostale stvari procijeniti investiranje u sekundarnu edukaciju, pomoć zemljama partnerima da poboljšaju pristup ženama tržištu rada, i osigurati pristojnu i jednaku plaću i radne uvjete,” kaže Deeplai Sood, šef  Plana-ovog europskog ureda.

“Djevojke u Globalnoj Ekonomiji” je treće godišnje izvješće Plan Intrenational-a vezan za položaj djevojaka. Organizacija planira nastaviti niz do 2015. godine, kada bi se prema Milenijskim razvojnim ciljevima u teoriji trebala eliminirati rodna nejednakost na svim razinama edukacije, te poboljšati položaj žena na tržištu rada. 

 

Prevela M.V.