U fokusu

žene mogu pobaciti do 14. tjedna trudnoće

Povijesni trenutak za Argentinu: Konačno legalan pobačaj

Povijesni trenutak za Argentinu: Konačno legalan pobačaj

Facebook

Argentinski senat usvojio je danas Zakon o sigurnom pobačaju nakon 12-satnog zasjedanja, označivši pobjedu za žene koje se za ovo pravo bore već više od pet desetljeća.

“Živimo u povijesnom trenutku. Naša je borba postala zakon”, rekle su članice Kampanje za pravo na slobodan, legalan i siguran pobačaj.

Jutros je zelena boja koja simbolizira bitku za pravo na pobačaj u zemlji osvijetlila argentinski parlament, gdje je Senat donio zakon.

Tisuće ljudi pjevalo je, plesalo i vijorilo zelene maramice u ritmu pjesme koja je obilježila borbu za legalan pobačaj.

“Sad kad smo zajedno / sada kad nas vide / patrijarhat će pasti, past će … / i feminizam će pobijediti”, pjevale su mlade žene zajedno s nekim od prvih vođama kampanje, koje su sada u svojim 70-ima.

“Siguran, legalan i besplatan pobačaj sada je zakon. Danas smo bolje društvo koje proširuje ženska prava i jamči zdravlje”, tweetao je predsjednik Alberto Fernandez.

Odluka znači da žene mogu pobaciti do 14. tjedna trudnoće. Pobačaj će također biti legalan nakon tog vremena u slučajevima silovanja ili opasnosti za život majke.

Nacrt zakona, koji je usvojen sa 38 glasova za, 29 protiv i jednim suzdržanim, čini Argentinu najvećom latinoameričkom državom koja je legalizirala pobačaj.

Do sada su mnoge žene koje žele prekinuti trudnoću morale pronaći ilegalne načine. Od 2016. do 2018., 65 žena umrlo je od komplikacija povezanih s ilegalnim pobačajima, navodi Ministarstvo zdravstva.