U fokusu

ova 'terapija' ne temelji se na medicinskim i znanstvenim dokazima

SAD: Minessota zabranila konverzijsku terapiju za LGBTIQ osobe

SAD: Minessota zabranila konverzijsku terapiju za LGBTIQ osobe

Konverzijska terapija pred zabranom je u Minnesoti, priopćili su dužnosnici/e u subotu, nakon uvođenja zakona kojim se ta praksa proglašava nezakonitom.

Gotovo 40 saveznih država, od čega 24 u prošloj godini, donijele su slične zakone u nastojanju da iskorijene vrlo kontroverzni oblik “terapije”, koja nastoji prisiliti pojedince/ke da promijene svoju seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.

Kako navodi Telesur, oko 698.000 LGBT odraslih osoba koje žive u SAD-u priznaju da su tijekom svog života bile podvrgnute nekom obliku konverzijske terapije. “Liječenje” može varirati od savjetovanja do šok terapije kako bi se obeshrabrile istospolne veze.

The Trevor Project, neprofitna pro-LGBT organizacija posvećena prevenciji samoubojstava u zajednici, izjavila je: “Mi u The Trevor Projectu svakog tjedna slušamo svjedočanstva onih koji/s su prošli/e konverzijsku terapiju.

“Oni/e nas kontaktiraju jer su u krizi. Zabrinuti/e su da će ih vratiti na konverzijsku terapiju, neki govore da su i njihovi prijatelji prošli kroz ovo…”

Stručnjaci za mentalno zdravlje kritiziraju ovu praksu, navodeći ozbiljne negativne učinke na psihu mladih. Neki od njih uključuju depresiju, tjeskobu i autodestruktivno ponašanje.

Američka medicinska udruga je na svojoj internetskoj stranici objavila: “Temelj ovih praksi je pretpostavka da su homoseksualnost i rodni identitet mentalni poremećaji i da se seksualna orijentacija i rodni identitet mogu promijeniti.

“Ova pretpostavka se ne temelji na medicinskim i znanstvenim dokazima”, nastavljaju.

Prošli mjesec, američki teritorij Puerto Rica zabranio je konverzijsku terapiju za maloljetnike/ce. Osamnaest država je značajno ograničilo praksu; 21 je uvela ograničavajuće zakone; dok su gradovi Atlanta, Columbia, Missouri i Harrisburg uveli svoje zakone na lokalnoj razini.