Prozor u svijet

13.05.2019. 09:45:00 - Libela

najavljene tužbe

U Georgiji donesen zakon koji u praksi u potpunosti zabranjuje pobačaj

(Foto: Women's March/Facebook)

Guverner američke savezne države Georgije Brian Kemp prošli je utorak potpisao zakon koji ozbiljno ograničava dostupnost pobačaja u Georgiji.

Radi se o zakonu koji zabranjuje pobačaj nakon što se na ultrazvuku mogu čuti otkucaji srca embrija ("heartbeat bill"), što znači da je pobačaj nakon 6. tjedna trudnoće - kad mnoge žene još nisu ni svjesne trudnoće - zabranjen. Dosad je u Georgiji pobačaj bio dozvoljen do 20. tjedna, a novi zakon Georgiju čini jednom od najgorih saveznih država po pitanju prava na pobačaj i reproduktivnog zdravlja.

Borkinje za prava žena najavile su tužbe protiv države Georgije, između ostalih i Centar za reproduktivna prava, iz kojeg su pojasnile zašto ovaj zakon u praski znači potpunu zabranu pobačaja, prenosi Huffington Post.

"Čak i ženama koje shvate da su trudne prije šestog tjedna, bit će skoro nemoguće pobaciti u roku. Zakon u Georgiji zahtijeva od žena da dva puta posjete kliniku prije pobačaja, a budući da zakon ograničava javno i privatno osiguranje pobačaja, žene često moraju uštedjeti novac za plaćanje postupka", izjavila je Elisabeth Smith. Državu će tužiti i Planned Parenthood.

Novi zakon u Georgiji izazvao je i niz reakcija na društvenim mrežama. Glumica Alyssa Milano pozvala je žene da joj se pridruže u apstinenciji od seksa. "Naša reproduktivna prava se brišu. Sve dok žene nemaju zakonsku kontrolu nad svojim tijelima, ne možemo riskirati trudnoću. Pridružite mi se u suzdržavanju od seksa dok nam ne vrate pravo na tjelesnu autonomiju. Pozivam na #SexStrike. Proslijedi dalje", napisala je Milano na Twitteru.

Tagovi: alyssa milano, georgia, pobačaj, pravo na pobačaj, sexstrike, sjedinjene američke države

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM