U fokusu

Anti-choice pokret u Americi

ACLU i Planned Parenthood podnijeli tužbe protiv država koje žele zabraniti pobačaj

ACLU i Planned Parenthood podnijeli tužbe protiv država koje žele zabraniti pobačaj

The American Civil Liberties Union (ACLU) i organizacija Planned Parenthood podnijeli su prošli tjedan tužbu kojom osporavaju zakon donesen u saveznoj državi Alabama kojim se zabranjuje pobačaj u gotovo svim okolnostima, a izvođenje prekida trudnoće čini kaznenim djelom kažnjivim do 99 godina zatvora.

Ova je tužba jedna od nekoliko koje su ove skupine podijele ili pripremaju podnijeti protiv država koje su nedavno donijele oštre anti-choice mjere pokušavajući na taj način potaknuti američki Vrhovni sud da odbaci slučaj Roe v. Wade, povijesni slučaj iz 1973. godine kojim je ženama zajamčeno ustavno pravo na pobačaj.

“Ova opasna, nemoralna i neustavna zabrana ugrožava živote ljudi i blagostanje, a mi smo podnijeli tužbu kako bismo zaštitili prava naših pacijentica”, izjavila je Leana Wen, predsjednica Planned Parenthood Federation of America.

ACLU-ov ogranak u Alabami i Planned Parenthood of America podnijeli su žalbu na saveznom sudu au Alabami u ime triju klinika za pobačaje u južnim državama i Planned Parenthood Southeasta.

Protivnici pobačaja očekuju pravne izazove u novom zakonu koji je Alabama donijela, koji će biti najrestriktivniji u zemlji kada u studenome stupi na snagu. Navode kako pozdravljaju mogućnost da sud ispita njihovo uvjerenje da je “pravo fetusa na život” iznad svega.

Prošlog je petka guverner države Missouri Mike Parson potpisao zakon kojim se zabranjuje pobačaj od osmog tjedna trudnoće.

Ranije ove godine, Georgia, Kentucky, Mississippi i Ohio zabranili su pobačaj nakon što je moguće otkriti embrionalne otkucaje srca, koji se mogu pojaviti nakon šest tjedana, često prije nego žena uopće zna da je trudna.

Val zakona protiv abortusa odražava jačanje samopouzdanja među protivnicima pobačaja nakon što je republikanski predsjednik Donald Trump nominirao dva konzervativna suca, Neila Gorsucha i Bretta Kavanaugha, u američki Vrhovni sud, naginjući političku ravnotežu suda na desno.

Senator države Alabama, Clyde Chambliss, republikanac, podržava novi zakon svoje države i kaže kako je svrha zabrane “izravan odlazak na Vrhovni sud kako bismo osporili slučaj Roe v. Wade”.

ACLU i Planned Parenthood dobili su odobrenje od suca u Kentuckyju u ožujku, blokirajući tako zabranu pobačaja u toj državi. Organizacije su podnijele tužbe u Ohiu i pripremaju se za to u Geogriji, kazali su u priopćenju objavljenom u petak.