U fokusu

djeca su žrtve zlostavljanja, a država ne čini ništa

Paragvaj: Tinejdžeri/ce prosvjedovali/e protiv seksualnog nasilja

Paragvaj: Tinejdžeri/ce prosvjedovali/e protiv seksualnog nasilja

EFE

Stotine djece i tinejdžera/ica izašlo je u nedjelju na ulice Asunciona, glavnog grada Paragvaja, u znak prosvjeda protiv nekažnjavanja seksualnog zlostavljanja i silovanja u zemlji.

Prosvjedni program uključivao je ulično kazalište, pjesme, crteže i transparente s natpisima poput: “Ne budite ravnodušni, djeca su žrtve zlostavljanja, a država ne čini ništa”.

Službeno, zemlja bilježi 2.608 slučajeva seksualnog zlostavljanja maloljetne djece od početka 2019. godine, što je šest posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Prošlog mjeseca, vlasti su zabilježile ukupno 730 slučajeva.

Prosvjednici/e su zahtijevali/e cjelovito seksualno obrazovanje u srednjim školama, specifične javne politike usmjerene na djecu i tinejdžere, kraj nekažnjavanja i bolju zaštitu za žene stanovnice ruralnih područja.

U ožujku prošle godine, smrt 14-godišnje žrtve silovanja tijekom poroda stavila je u središte pozornosti visoku razinu seksualnog nasilja nad djevojčicama u zemlji i strogi zakon o abortusu. Ali to na poslijetku nije imalo utjecaja na politiku.

U Paragvaju, dva porođaja dnevno porođaji su djevojčica u dobi od 10 do 14 godina, a mnogi su posljedica seksualnog zlostavljanja od strane rođaka ili očuha, prema organizacijama za zaštitu ljudskih prava. U ovoj većinski katoličkoj zemlji, abortus je dopušten samo kada je majčin život u opasnosti, inače je zločin.

Strogi paragvajski zakon o abortusu dospio je na svjetske naslovnice 2015., kada su vlasti odbile pobačaj trudne desetogodišnjakinje nakon što ju je silovao očuh.

Latinska Amerika i Karibi imaju neke od najrestriktivnijih svjetskih zakona o abortusu, a šest zemalja ima izravnu zabranu.