U fokusu

Petorica osuđena zbog silovanja

Nakon jezivog slučaja ‘vučjeg čopora’, ipak ima nade za Španjolsku

Nakon jezivog slučaja ‘vučjeg čopora’, ipak ima nade za Španjolsku

Steven Arenas / pexels.com

Poništenje prvotne presude u zloglasnom suđenju za silovanje znak je da se stavovi prema seksualnom nasilju mijenjaju.

Pravda se odavna čekala za mladu Španjolku koja je grupno silovana tijekom trke s bikovima u Pamploni 2016. U petak je Vrhovni sud u Madridu poništio presudu s prethodnog suđenja i optužio petoricu muškaraca koji su ju napali za silovanje (umjesto za seksualno zlostavljanje) i povisio im kazne s devet na petnaest godina zatvora.

Muškarci su sami sebe nazvali “la manada” (vučji čopor) i njihov je slučaj otkrio duboke rupe u pristupu seksualnom nasilju od strane španjolskog pravnog sustava. Prema Amnesty Internationalu, tri četvrtine EU zemalja, uključujući Španjolsku, napad pravno priznaju kao silovanje samo ako uključuje fizičko nasilje, prijetnje i prisilu. Žrtva mora pokazati otpor, ali, u ovom slučaju, prestravljena žena čini se ukočenom na 30-minutnom videu gdje je prikazan napad. Obrana je na sudu izjavila kako je u pitanju pristanak te je zato kazna isprva bila umanjena.

Španjolska riječ za silovanje je violación (povreda). Ova je žena bila povrijeđena dvaput, prvo od strane vučjeg čopora, a zatim i zakonom. No, odluka Vrhovnog suda označava preokret u kulturi u kojoj je žrtva kriva za napad. Tijekom prvog suđenja, poruke vučjeg čopora na zajedničkom chatu u WhatsAppu, u kojoj su eksplicitno dogovarali kupnju droge za silovanje, odbačene su, za razliku od fotografija koje je žrtva objavljivala na društvenim mrežama u mjesecima nakon napada, koje su prihvaćene kao dokazi. Prikazana je kao zavodnica. Sada je obranjena, jer je javna tužiteljica Isabel Rodríguez rekla ono očito: “Ne možete tražiti od žrtve da bude heroj u opasnoj situaciji.”

Ako išta pozitivno može proizaći iz ovako stravičnog napada, to je da je reakcija javnosti prouzrokovala izvanredan kulturološki pokret. Nakon ishoda prvog suđenja, stotine tisuća Španjolki izašle su na ulice kako bi prosvjedovale. Na ovogodišnji Dan žena, punu godinu nakon prve presude, rekordan broj ljudi pridružio se masovnim demonstracijama, marševima i štrajkovima. Tada sam živjela i studirala u Valenciji, gdje ih je marširalo 120 tisuća. Bila sam 500 kilometara udaljena od Pamplone, ali svejedno sam čula ujedinjen povik “Tranquila hermana, aquí esta tu manada” (Ne brini, sestro, mi smo tvoj vučji čopor). Predavanja na fakultetu bila su otkazana jer su neke profesorice otišle pridružiti se ženama diljem zemlje, kojih je bilo 5.3 milijuna. Ljutnja u zraku bila je opipljiva, iako je događaj također bio slavlje puno intenzivne solidarnosti.

Unatoč tome što je Francov režim završio prije više od 40 godina, mačo kultura još uvijek vlada Španjolskom – između 2016. i 2017. obiteljsko zlostavljanje prema ženama poraslo je za 18 posto. Borbe s bikovima, sa svojim maskulinim teatralnim mačizmom, sumiraju ovakvu kulturu; atmosfera koja okružuje pamplonski festival to odražava, a seksualna agresija je obilata. 2015. pamplonska Gradska vijećnica odbacila je reklamu San Fermína koja prikazuje kako grudnjak visi s bikovih rogova. Prošli mjesec na festivalu u Córdobi, jedna Španjolka zamolila je mene i moje društvo da se držimo zajedno zbog “toliko pijanih muškaraca”. Kafići su distribuirali lepeze s natpisom “Ne znači ne” i davali broj koji se moglo pozvati za pomoć u slučaju seksualnog napada.

Promjena, koliko god spora, ipak dolazi. Istraživanja pokazuju da se gotovo 65 posto žena u Španjolskoj mlađih od 30 godina smatra feministkinjama – to je dvostruki postotak u usporedbi s prije pet godina. Broj prijavljenih silovanja porastao je za 28 posto u prvom tromjesečju 2018. – ishod prvog suđenja ohrabrio je više žena da istupe umjesto da se suzdržavaju.

Moramo biti oprezni kada govorimo da je ohrabrujući feministički pokret utjecao na odluku Vrhovnog suda. Francisco Serrano, član Voxa, ekstremno desne stranke, već je izjavio kako presuda ide na ruku medijima i lijevoj politici. Njegova stranka zalaže se za izbacivanje zakona o rodno uvjetovanom nasilju – koji izričito štiti žene od nasilja u vezama – zato što ga njezini članovi vide kao oruđe militantnih feministica.

Trud žena u Španjolskoj nije uzaludan. Javni vapaj morao bi utjecati na donositelje odluka. Carmen Calvo, zamjenica španjolskog premijera, zalaže se za promjenu manjkavih seksualnih zakona i pojašnjenje pristanka u slučajevima silovanja. Nepravda u slučaju vučjeg čopora je ispravljena i osnažila je generacije žena.

Prevela i prilagodila: Sonja Novoselić