Prozor u svijet

10.05.2011. 14:22:09 - Suvendrini Kakuchi (ipsnews.net)

Posljedice potresa teško pogađaju žene

Prevela Nada Kujundžić

Nakon što su 11. ožujka stravični potres i tsunami razorili gradić u kojem su živjele, trogodišnja djevojčica Sakura svake noći plače i u strahu se privija uz svoju majku Masami Endo. 

"Prije ove katastrofe, moja se kći nikada nije bojala mraka, niti bi plakala po noći. Naprotiv, bila je vrlo smireno i radosno dijete. No potres ju je potpuno promijenio," kaže Masami Endo, inače samohrana majka. Endo je vrlo zabrinuta za svoje dijete. Njih dvije promatrale su kako tsunami postupno uništava njihov grad i kuću u kojoj su živjele. Grad Ishinomaki smješten je oko 330 km sjeverno od Tokya, u japanskoj pokrajini Miyagi.

Nakon što su razoran potres i tsunami poharali sjevernu obalu Japana, tisuće je onih koji, poput Masami i Sakuro, trajno osjećaju posljedice katastrofe. Stručnjaci navode žene, djecu i starce kao najugroženije skupine na koje bi se nedavni događaji mogli osobito negativno odraziti. Mnogi preživjeli još uvijek se nalaze u prihvatnim centrima, i pod hitno im je potrebna pomoć. "Prošlo je mjesec dana od katastrofe. U ovom trenutku prioritet nam je pomoći ženama i djeci. Moramo brzo djelovati kako bismo spriječili dodatne probleme koji bi se mogli pojaviti u procesu oporavka", kaže Hirano Keiko, čelnica Ženskog centra Morioka koji u suradnji s organizacijom Oxfam Japan brine o preživjelim ženama i opsrkbljuje ih najnužnijim potrepštinama.

I dok šok uzrokovan najvećom prirodnom katastrofom koja je pogodila Japan u razdoblju nakon II. svjetskog rata polako slabi, mnoge ženske i rodne organizacije na razne načine nastoje pomoći stradalima.  ženama. Među njima je i Udruga za rodnu ravnopravnost grada Sendaija, drugog najvećeg grada u pokrajini Tohoku. Glasnogovornica Udruge Yasuko Arai opisuje žene koje su preživjele potres i tsunami prvenstveno kao strpljive. "Bile su izložene stravičnim životnim uvjetima u prihvatnim centrima, gotovo da uopće nisu imale privatnosti. Većina je u potresu izgubila svoje bližnje - rođake, supruge, čak i djecu. Mnoge žene su preko noći postale samohrane majke." Arai smatra kako su potres i tsunami najteže pogodili mala ribarska sela i poljodjelska područja u pokrajini Tohoku. Također dodaje kako je u planu osnivanje posebne mreže podrške za žene u sklopu Udruge za ravnopravnost, s ciljem prikupljanja svjedočanstava, sastavljanja popisa posebnih potreba, te poticanje žena da same predlažu konkretne korake koje valja poduzeti u procesu oporavka. "U tradicijskom društvu muškarci su ti koji imaju moć i donose sve odluke. Ženama nije dopušteno reći što misle", objašnjava Arai. "Sada je vrijeme da se takav poredak promijeni." 

Iako policijske snage pomno bilježe brojeve poginulih i nestalih, i dalje nije poznato koliko je među njima muškaraca a koliko žena. Japanski list Ashai ovoga je tjedna objavio grube procjene; pretpostavlja se da starije osobe čine čak 55%, ili 13.000 žrtava. 15.000 ljudi još uvijek se vodi kao nestale.

Nakon što je potres razorio njen dom, Kaori Tano osnovala je udrugu samohranih majki grada Koriyame (pokrajina Fukushima) koja savjetuje i praktično pomaže ženama koje su izgubile sve. "Neudate žene koje su još k tomu živjele same i izgubile sve suočene su s ogromnim problemima," kaže Tano. "Žene s kojima razgovaram pod nevjerojatnim su stresom jer naprosto ne znaju kako dalje." Tano marljivo bilježi individualne potrebe svake od 75 članica svoje udruge. Kroz razgovor s njima, stječe dojam kako sve one nastoje potisnuti očaj koji ih obuzima pri samoj pomisli na silne probleme s kojima će se uskoro morati suočiti, poput pronalaženja novog životnog prostora, potrage za poslom, ili osiguravanja vlastitog zdravlja i sigurnosti. Tano i njen tim volontera počeli su obilaziti prihvatne centre diljem Fukushime. Čini se kako samohrane majke žrtve potresa povezuju brojne brige: strah da će ih pronaći bivši muževi, briga oko pronalaženja novog ili zadržavanja postojećeg posla (u prihvatnim centrima ne postoji adekvatna dnevna skrb za djecu što majkama otežava odlazak na posao). Smeta ih i što u sklopu prihvatilišta ne postoje savjetovališta i slične institucije koje bi im pružile psihološku pomoć. Tano smatra kako većini žena uglavnom nije lako zatražiti pomoć. "Vide toliko problema oko sebe da im se čini da bi bilo sebično tražiti nešto za sebe."

S obzirom na velik broj poginulih muškaraca, socijalne službe najavljuju nagli porast kućanstava sa samohranim majkama. Statistički podaci koje je objavila udruga Ashinaga Ikueikai koja stipendira nadarene učenike slabijih materijalnih uvjeta, govore o više od stotinu siročadi i gotovo 2000 djece koja su u katastrofi ostala bez jednog roditelja. "Više od 60% naših stipendista su djeca koja žive samo s majkom, jer su upravo ona izložena najtežim oblicima siromaštva. Ovaj će postotak zacijelo porasti, barem u pokrajini Tohoku", kaže voditelj udruginog programa podrške za žrtve potresa, Yoji Yamamoto. 

Tagovi: japan, potres, samohrane majke, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (3)

Stari komentari

:
Pozdrav, ja sam gospodin Larry Reed, privatni zajam zajmodavac koji daje život vrijeme prilika kredita. Trebate li kredit hitno isplatiti svoje dugove, ili vam je potreban kredit kako bi unaprijedili Vaše poslovanje? Vi ste odbijen od strane banaka i ostalih financijskih institucija? Trebate li konsolidacija zajam ili hipoteku? u potrazi za više, jer mi smo ovdje da bi sve svoje financijske probleme stvar prošlosti. Mi posuditi sredstva pojedincima kojima je potrebna financijska pomoć, koja imaju loše kreditne ili je potrebna novca za platiti račune, da ulagati u poslovanje po stopi od 2%. Želim koristiti ovaj medij obavijestiti vas da smo pružiti pouzdan i korisnica pomoći i da će biti spremni ponuditi kredit. Tako nas kontaktirate danas putem e-maila na: larryreedinvestment@gmail.com
10.02.2015. 04:09
Bocko:
JOŠ JEDAN ODVRATAN ŠOVINISTIČKI ČLANAK NA RAČUN MUŠKARACA!

Žene su ŽRTVE jer, citram:

"S obzirom na velik broj POGINULIH MUŠKARACA, socijalne službe najavljuju nagli porast kućanstava sa samohranim majkama."


Poginuli muškarci dakle uopće nisu žrtve ! ! !

Jedina stvarna šteta što su oni poginuli jes u tome što više neće moći uzdržavati svoje obitelji.

Ti muškarci kao da uopće nisu ljudska bića koja pate i imaju osjećaje.
Kao da se radi o robotima, Kao da se kaže - sad su automobili uništeni, pa će jadne sirote žene morati pješačiti.
Fuj, odvratno.


Zar vi drage feministice ne uviđate da u svim medijima sada na ovakve članke dolazi stotine komentara ogorčenih muškaraca?

Pogledajte malo, proguglajte, PROČITAJTE komentare!

Ah, da to komentiraju samo odvratni mizoginisti, mrzitelji žena, muškarci koji su zavidni ženama jer ne mogu dobiti pi.ke , itd, itd.
Ako je komentar malo 'oštriji', to se onda već smatra prijetnjom i harassmentom na internetu.


Je li vam jasno da se danas muškarci sve više bore za temeljna ljudska prava - da ih se tretira kao ljude?
10.02.2015. 05:58
:
Garancija POVJERENJE KREDITA
 
Jeste li pokušali dobiti kredite od banaka bez uspjeha? Hitno potreban novac da se iz duga? Trebate novac za proširenje ili osnivanje vlastitog poslovanja? Odobravamo tvrdi novac kredite i sve druge vrste kredita, uz kamatnu stopu u rasponu od 3% - 5%. Mi dati kredite na nacionalnoj razini, u rasponu od 1.000,00 do 100 milijuna dolara / funti / eura. Mi financirati 100% i sa LTV od 75% -85% na kupnju nekretnina, Odgovor na e-mail: gtloans@live.com
 
pozdravi
Tony trbuh
16.03.2015. 10:10

Iz drugih medija

AEM