U fokusu

Protivnici pobačaja savjetuju britansku vladu o seksualnom zdravlju

Protivnici pobačaja savjetuju britansku vladu o seksualnom zdravlju

Prevela Ljiljana Žegrec

Grupa koja se protivi pobačaju u svim situacijama i zalaže za promoviranje apstinencije u okviru seksualnog obrazovanja odabrana je da savjetuje britansku vladu o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima. Organizacija Life pozvana je da se pridruži forumu o seksualnom zdravlju koji će zamijeniti vladinu nezavisnu savjetodavnu grupu o seksualnom zdravlju i HIV-u.

Voditelj odjela za obrazovanje u organizaciji Life, Stuart Cowie, izjavio je: “Oduševljeni smo pozivom u forum i što možemo predstaviti stavove koji nisu uvijek bili prisutni na raspravama.”

Suprotno tome, Britanska služba za savjetovanje o trudnoći (BPAS) izuzeta je iz foruma unatoč svojem dugogodišnjem savjetničkom statusu i 40-godišnjem iskustvu u pružanju usluga savjetovanja o trudnoći diljem zemlje.

“Razočarani smo i zabrinuti ovom situacijom gdje smo prvotno bili pozvani na forum da bi zatim bili od-pozvani, osobito sada kada nam je jasno da je mjesto za stolom ponuđeno organizaciji Life”, izjavila je Ann Furedi, izvršna direktorica u BPAS-a. “Smatramo kako je odluka Ministarstva zdravstva da na forumu o seksualnom zdravlju sudjeluje grupa koja se protivi pobačaju i ne pruža nikakve usluge vezano uz  seksualno zdravlje prilično zbunjujuća.”

Cowie je izjavio kako će Life nastojati izgraditi “zajednički temelj” s ostalim sudionicima foruma. “Ako možemo surađivati s drugim ljudima u smanjenju broja pobačaja, onda je to ono što odgovara našim dobrotvornim ciljevima i ne mislim da itko misli kako je to loše, bez obzira na njihovo mišljenje o tome kada počinje život.”

Međutim, kada se radi o seksualnom obrazovanju, Life se zalaže za veći naglasak na apstinenciji što će vjerojatno biti jedno od područja na kojem će se dogoditi sraz s ostalim sudionicima foruma. Npr., Life se kritički odnosi prema publikacijama o kontracepciji koju dijeli dobrotvorna udruga za seksualno zdravlje, Brook. Na forumu će sjediti jedni pored drugih. Life tvrdi kako tinejdžerima nije bilo rečeno da kondomi samo djelomično štite od nekih spolno prenosivih infekcija i malo ili nikako od ostalih.

Simon Blake, nacionalni direktor Brooka, izjavio je da se njihove publikacije temelje na kliničkim istraživanjima. Također je povezao pružanje takvih informacija s temeljnim podacima statistike o  pobačajima, koja je nedavno objavljena i koja je pokazala smanjenje broja tinejdžerskih začeća unatoč sveopćem rastu broja pobačaja.

Stopa pobačaja kod maloljetnih osoba smanjila se sa 17,6 u 2009. na 16,5 u 2010. na svakih 1000 žena.

Blake je izjavio: “Nakon ovako značajnog napretka, moramo ga održati…i ne se vraćati u vrijeme kada su mladi bili slabo obrazovani o seksualnosti i vezama i ne dopustiti rast broja tinejdžerskih trudnoća koje rezultiraju većim brojem spolno prenosivih infekcija.”

 

Novi odbor održao je jedan sastanak, ali predstavnici organizacije Life nisu bili prisutni. Poziv koji je ministrica zdravstva, Anne Milton, uputila toj organizaciji, iznenadila je neke članove foruma.

To bi moglo potaknuti nove nesuglasice unutar koalicije. Bivši parlamentarni zastupnik Liberalnih demokrata (Liberal Democrat) Evan Harris upozorio je da bi prisustvo ove organizacije moglo omesti forum u njegovu radu. “Kad se dogodi da se organizacija bori protiv zakona i trenutne politike o seksualnom zdravlju koja se zalaže za kontracepciju i mogućnost odabira pobačaja, onda postoji opasnost da ste odboru oduzeli mogućnost rasprave o povjerljivim informacijama. Prisustvo grupe koja se protivi trenutnoj politici može spriječiti odbor u iskrenoj i otvorenoj raspravi.”

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva izjavio je kako je važno imati širok spektar ciljeva i pogleda na forumu zbog održanja ravnoteže.

Life je također postao član osnivač novog Savjeta za seksualnost i veze (Sex and Relationships Council), kojeg je pokrenuo parlament, a podržao Micheal Gove, državni tajnik za zdravstvo.

Spomenuti Savjet, čiji je dio i kršćanska grupa Silver Ring Thing koja zagovara apstinenciju, najavio je da je njihov cilj u obrazovanje o seksualnosti i vezama unijeti “vrijednosti, usmjerenost roditeljstvu” te ta načela uključiti u političke rasprave o budućnosti seksualnog obrazovanja u školama.

Neke sekularne organizacije sve više su zabrinute da ministri iz reda torijevaca otvaraju vladu programima koje zagovaraju vjerske i tzv. pro-life organizacije.

Neke od organizacija već kapitaliziraju vladin veliki društveni plan koji bi im u teoriji mogao dati dozvolu da zamijene sekularne organizacije u smislu pružanja usluga.

U Richmondu, na jugozapadu Londona, Katoličko dječje društvo preuzelo je ugovor vrijedan 89,000 funti za savjetovanje školske djece o pitanjima kao što je kontracepcija i trudnoća.

Još jedna kršćanska dobrotvorna udruga, Care Confidential, bavi se kriznim savjetovanjem o trudnoći pod okriljem ustanove javnog zdravstva u Newhamu u istočnom Londonu. Obrazovni ogranak te organizacije, Evaluate, jedan je od članova osnivača, uz Life, parlamentarnog Savjeta.

U međuvremenu bi se zastupnici u parlamentu mogli opet naći na bojnim linijama nakon međustranačkih amandmana na zakon o zdravstvenoj i socijalnoj skrbi koje su predložili zastupnici koji se protive pobačaju a u svrhu strožih pravila za prekid trudnoće. Primjerice, prvi amandman koji predlažu Nadine Dorries i Frank Field postavio bi nove preduvjete kojim bi ženama koje se odluče na pobačaj bilo nametnuto savjetovanje onih organizacija koje ne rade pobačaje.