U fokusu

SAUDIJKE DOBILE PRAVO GLASA

SAUDIJKE DOBILE PRAVO GLASA

U svom godišnjem obraćanju pred Savjetodavnim vijećem (Majils ash-Shura) ili Shura vijećem, saudijski kralj Abdulah najavio je da će žene na slijedećim općinskim izborima (2015. godine) imati pravo glasa i pravo kandidiranja.

 

Iako je kralj Abudlah poznat kao reformator, on provodi tzv. “opreznu reformu” u ovoj fundamentalističkoj državi, gdje su ženama uskraćena sva prava i slobode ili bilo kakva javna uloga. “Budući da smo odbili marginalizirati žene u društvu u svim ulogama koje su u skladu sa šerijatskim zakonima, odlučili smo, nakon razmatranja s našim visokim (ulema) svećenicima uključiti žene u Shura vijeće kao članice, počevši od slijedećih izbora.” – rekao je kralj Abdulah.

 

Najava kralja Abdulaha zaista je veliki korak naprijed za Saudijke, iako za ostatak demokratskog svijeta to izgleda tek kao “kap vode u moru.”

 

Biti će to prvo javno sudjelovanje žena u političkoj areni u Saudijskoj Arabiji, nakon višemjesečne borbe za pravo glasa, prava da mogu same voziti automobile, prava da mogu same napustiti zemlju bez muške pratnje, kao i prava na medicinsku operaciju bez odobrenja muškog skrbnika.

 

Osim Kraljevine Bruneji, gdje ni muškarci ni žene ne glasuju, Saudijska Arabija je posljednja zemlja na svijetu u kojoj žene nemaju pravo glasa i posljednja zemlja na svijetu u kojoj je ženama zabranjena vožnja auta.

 

Iako nema pisanog zakona o zabrani vožnje, visoki svećenici (uleme) su je zabranili i zbog toga vlasti ne izdaju dozvole.

 

Tradicija ove zemlje nalaže da čitavo žensko tijelo, izuzev očiju i ruku mora biti pokriveno u javnosti ili prisutnosti muškarca koji nije član obitelji. Također, tradicija nalaže i da odjeća mora biti potuno jednostavna i neokićena.

 

Saudijska Arabija je zemlja koja poštuje strogu verziju islamskog prava koje provodi segregaciju spolova. To je zemlja koja nema parlament, kao ni političke stranke, već ima Shura vijeće od 150 članova koje imenuje kralj. Vijeće daje savjetodavne zadatke. Dakle, ne donosi zakone, ali ih predlaže kralju. Nakon što Vijeće predloži zakon, kralj određuje hoće li ga prihvatiti ili odbiti. Međutim, Vijeće ima ovlasti i tumačiti zakone, kao i razmotriti godišnja izvješća ministarstava i agencija. Članovi Vijeća također savjetuju kralja o politikama, poput međunarodnih ugovora i ekonomskih planova. Vijeće je ovlašteno i za prihvaćanje, odnosno odbijanje godišnjeg proračuna te za poziv ministara na ispitivanje.

 

Dakle, općinski izbori su jedini otvoreni izbori u ovoj zemlji, ali se u njima bira samo jedna polovica zastupnika u lokalnim vijećima, dok drugu polovicu imenuje vlada.

 

Prvi općinski izbori u Saudijskoj Arabiji održani su 2005. godine – prvi nakon 40 godina. Izbori koji su trebali biti održani 2009. godine odgođeni su na dvije godine. Navodno, i tada su bili odgođeni zbog razmatranja prava žena da sudjeluju na izborima, a razlog je bio taj što nisu imale osobne iskaznice.

 

Ovo jest korak naprijed za žene Saudijske Arabije i prema većem poštovanju žena u ovoj zemlji, no općinski izbori, nažalost, nemaju prevelik utjecaj. No, kralj je najavio da će žene imati pravo biti i birane u Shura vijeće.

 

Obzirom da Saudijke, bez obzira na svoju višemjesečnu borbu, još uvijek ne smiju samostalno voziti aute, niti napustiti zemlju bez muške pratnje, ovo će, dakako, biti znatan pomak. No, ostaje pitanje kako će žene u ovoj duboko konzervativnoj zemlji provoditi svoju kampanju.

 

Wajeha Al-Huwaider, aktivistica za ženska prava rekla je kako je ovo “velika vijest” te dodala: “Ženski glasovi će se konačno čuti. Sada je vrijeme za uklanjanje barijera poput zabrane vožnje autom… ali ovo je i borba za normalan život, bez muških skrbnika.”

 

Jedna Saudijka rekla je: “Dakle, ja mogu glasovati, ali ne mogu dobiti vozačku dozvolu.” – moleći pri tome da ostane anonimna. “Ako sama koristim svoje ime, mogu me optužiti za kršenje zakona.” – dodala je.

 

Jedna druga Saudijka rekla je pak slijedeće: “Odlično je što kralj pokušava napraviti promjenu. To bi moglo potaknuti žene, ali one će se vrlo teško boriti protiv tvrdog konzervativizma, čak kada im to i zakon bude dopuštao.”, te je dodala: “To što je kralj najavio, vrlo je dobra stvar, ali i on zna da se kompletno društvo ne može promjeniti odjednom.”

 

Jedna od aktivistica za ženska prava, Altar Naila, rekla je kako očekuje da će pravo žena za sudjelovanje na lokalnim izborima ipak biti domino efekt za ostale promjene u društvu. “Vjerujem da je to korak za uključivanje žena u javnu sferu. To je vrh piramide, ali i korak u smjeru za donošenje više odluka u vezi prava žena.”

 

Nakon višemjesečne borbe, potaknute hrabrim ženama u Egiptu, Tunisu ili Libiji… nadajmo se da “arapsko proljeće” dolazi i ženama u Saudijsku Arabiju.