U fokusu

Povijesni trenutak za ženski nogomet

Ženska nogometna reprezentacija Australije bit će jednako plaćena kao i muška

Ženska nogometna reprezentacija Australije bit će jednako plaćena kao i muška

Westfield Matildas Facebook

Uoči ženskog svjetskog nogometnog prvenstva, koje je održano u Francuskoj ove godine, tim je lansirao kampanju kako bi izvršio pritisak na FIFU da omogući jednake novčane nagrade kakve imaju muški timovi na prvenstvu. 

Nakon mjeseci čekanja, Australska je nogometna federacija u srijedu objavila da je potpisala značajni ugovor koji će omogućiti ženskoj reprezentaciji, poznatoj kao ‘Matildas’ jednake pogodnosti kakve ima muški tim Australije. To je prvi takav dogovor u svijetu te prema njemu ne samo da će žene imati iste plaće kao i muškarci, već će dobiti i jednak dio komercijalnih prihoda. 

Prema novom ugovoru, igračice imaju pravo na 40% nagradnog novca kad se kvalificiraju na svjetsko prvenstvo, što predstavlja povećanje od 30%. Ako tim dođe u ‘nokaut’ fazu prvenstva, udio nagradnog novca se diže na 50%.

Do sad je muška reprezentacija bila bolje plaćena te su imali veći udio zarade od komercijalnih prihoda. Jaz u plaćama između muškaraca i žena u svijetu profesionalnog nogometa pobudio je zanimanje medija i javnosti nakon što je američki tim tužio njihovu nogometnu federaciju za diskriminaciju u plaćama i radnim uvjetima. 

Američka ženska reprezentacija je nakon pobjede na prvenstvu u Francuskoj dobila 4 milijuna dolara (sveukupni nagradni fond je iznosio 30 milijuna), dok je muška reprezentacija Francuske godinu dana ranije dobila 38 milijuna dolara (sveukupni nagradni fond je iznosio 400 milijuna).

‘Matildas’ su lansirale kampanju prije svjetskog prvenstva. “Po prvi put, naknada igrača/ica će biti izravno vezana za prihode koje ostvaruju naši nacionalni timovi – to će kreirati održiv financijski model koji potiče igrače/ice i Australsku nogometnu federaciju da surađuju i zajedno povećaju komercijalne prihode”, kazao je jedan od vodećih ljudi federacije, Chris Nikou. Dodao je i da će do povećanja doći u mlađim timovima kao i timu s cerebralnom paralizom. 

Ovo je zaista unikatan dogovor. Svaka nacionalna momčad, muška, ženska, mlada i ona s cerebralnom paralizom – razmatrana je u ovom kolektivnom sporazumu i uzeta u obzir. Ponosni smo što unosimo promjene u australski i svjetski sport“, dodao je.

Mnogi simpatizeri/ke ‘Matildasa’ na Twitteru su čestitali/e na povijesnom trenutku u australskom (a i svjetskom) sportu.