U fokusu

razgovori za posao

Zaboravite na stakleni strop – što je s dužinom suknje?

Zaboravite na stakleni strop – što je s dužinom suknje?

    Nedavni članak prepun modnih savjeta za sezonske radnice u odvjetničkim uredima i društvima potiče mlade dame da prilikom odijevanja odaberu sljedeće: a) suknje – jer se sviđaju muškarcima, b) šminku – jer im pomaže da izgledaju zdravije i kompetentnije, c) potpetice – jer u njima djeluju moćnije. Znam, znam, zvuči jezivo! Međutim, s druge strane, možda bi zanemarivanje ovakvih savjeta moglo imati podjednako jezive posljedice. Naime, članak intrigantnog naziva ‘Poruka sezonskim radnicama: Molim vas, ne odijevajte se kao žrtve visoke mode!*‘ nastao je na temelju intervjua s Annom Akbari, sociologinjom i profesoricom medija, kulture i komunikacija na Sveučilištu u New Yorku. Savjeti su prvenstveno namijenjeni ženama budući da je njima, smatra Akbari, mnogo teže odabrati odjeću prikladnu za radno okruženje.

        Muškarcima u pravilu ne treba mnogo da izgledaju elegantno i dotjerano – dovoljno je da nabace sako i kravatu. Žene, pak, moraju misliti i na frizuru, šminku, visinu potpetica, grudnjak, sadržaj  torbice i naravno, silna nepisana pravila ponašanja na radnom mjestu.

    Treba biti pošten i reći da u članku ima mnogo istine. No, je li moguće biti brutalno iskren bez perpetuiranja seksističkih stereotipa? U slučaju Anne Akbari, odgovor je – ne! Naša profesorica možda i  nariče nad dvostrukim standardima, ali to ju nipošto ne sprečava da šakom i kapom dijeli savjete koje zaista ne bismo očekivali od jedne profesorice s Manhattana u godini Gospodnjoj 2012. Bacimo pogled na neke od bisera:

        “Kad je riječ o poslovnom izgledu, sako u kombinaciji sa suknjom mnogo je bolji odabir od sakoa i hlača. U uredima gdje dominiraju muškarci, suknje i haljine itekako su dobro došle! Suknja ili haljina također bi trebala biti prvi izbor za razgovor za posao – potencijalnim poslodavcima (u najvećem broju slučajeva radi se o muškarcima) zacijelo će se više svidjeti nego hlače.

Ako se već odlučite za hlače, svakako se pobrinite da gore nosite nešto ženstveno (poput bluze bez ovratnika). Košulje s ovratnicima su sasvim prihvatljive u kombinaciji s lepršavim suknjama, no želite li naglasiti svoje ženske čari, razmislite o dodavanju remena.

Istraživanja pokazuju da žene koje se šminkaju djeluju mnogo sposobnije. Maskara i sjajilo za usne kozmetički su minimum (a ni dašak rumenila na obrazima neće škoditi).

Što je s ravnim cipelama? Izbjegavajte ih pod svaku cijenu – ne popravljaju držanje, niti pridonose cjelokupnom dojmu, da ne spominjem da je vjerojatno riječ o najmanje osnažujućoj obući uopće.”

         Prva reakcija na ovakve ´savjete´ vjerojatno je bijes i frustracija – trebale bismo nositi suknje jer se sviđaju muškarcima? Našminkana žena u visokim petama djeluje kompetentnije? Rumeni obraščići su prioritet na intervjuu za posao?! Nažalost, zaposlenice u odvjetničkim uredima i društvima s kojima smo razgovarali priznaju da su ovi i slični stereotipi sastavni dio njihove radne svakodnevice. Štoviše,  žena koja se ne odijeva u skladu s očekivanjima lako bi mogla ostati bez posla!    

To ipak ne opravdava niti profesoricu Akbari, niti web stranicu Above the Law koja je objavila njene zastarjele nazore. Najmanje što su mogli učiniti jest priznati kako je svijet u kojem se od žena očekuje da izgledaju ‘moćno’ i ‘ženstveno’ od 0 do 24, dok se muškarac treba samo obrijati i pojaviti, poprilično sjeban. A i beskonačno ponavljanje termina ´moćno´ i ´ženstveno´ djeluje pomalo sumnjivo, tim više što su nam naše sugovornice rekle kako im je cilj prvenstveno djelovati profesionalno, sofisticirano, njegovano i kompetentno. Zamolile smo ih za modne savjete koji (po mogućnosti) ne zvuče kao da su prepisani sa stranica Cosmpolitana.

“Na jednom razgovoru za posao, moja sugovornica je primijetila da mi moja raspuštena kosa odvlači pažnju od samog razgovora, pa mi je predložila da drugi put svežem konjski rep”, rekla nam je jedna od djevojaka. Druga je istaknula kako bi sako uvijek trebao biti zakopčan, te da pete nisu obavezne ali mogu biti od koristi – “pogotovo ako ste niskog rasta, s petama ipak izgledate malo odraslije”.

Što je sa šminkom, zapitah se. Dobila sam odgovor kako svatko od nas izgleda bolje kad si da malo truda. “U tome nema ništa seksističkog”, dobila sam obrazloženje.

A sporne suknje? Jedna kalifornijska odvjetnica Akbaričine savjete nazvala je ‘smiješnim’ – što se nje tiče, suknje nipošto nisu obavezne, iako bi ih većina ljudi opisala kao igranje na sigurno. Diplomantica prava s Manhattana kaže se najugodnije osjeća u hlačama, no savjetovali su joj da na intervjue za posao oblači suknje.
“Suknje navodno djeluju više profesionalno i odašilju bolje vibracije”, kaže ona.
Bolje vibracije? Zbilja? Možda. Iako je riječ o truloj i podloj igri (ne zaboravimo da cijela stvar uglavnom i jest igra, i to trula i podla igra, pogotovo kada ste ´friški´ u poslovnom svijetu), čini se da nema previše smisla igrati buntovnika bez razloga i nastojati srušiti sistem iznutra ako uopće nemate pristup tom istom sistemu. Dočepajte se posla. Budite uspješni na tom poslu. A onda se možete početi obrušavati na duboko ukorijenjene stereotipe i dvostruke standarde (naravno, ako želite).

{slika}

Blog posvećen modi i životnom stilu Corporette također se pozabavio problemom suknje**. “Znamo, oh, znamo: feminizam, jednakost, mizoginija, i tomu slično. Ne kažemo da sve to skupa nije cool, no živimo u ludom svijetu u kojem je najbolje prikloniti se najkonzervativnijem modnom odabiru. Kad je riječ o intervjuu za posao, to je kombinacija ženski sako i suknja”, napisali su.

Jedna od čitateljica članka s time se slaže: “Na sve svoje razgovore za posao oblačila sam hlače i to nije umanjilo moje šanse. Naprotiv, 11 od 12 poslodavaca ponudilo mi je posao. Danas sam ja ta koja vodi intervjue i mogu vam reći da uopće ne zamjećujem što kandidati/kinje imaju na sebi”, stoji u njenom komentaru. Autori bloga brane svoje stajalište:

        “No da, sigurno je da nikome tko je rođen nakon 1950.-e hlače neće zasmetati. No, što ako je osoba koja vodi razgovor rođena prije 1950.-e? Kad smo već kod hlača, evo jedne anegdote koju smo čuli od prijatelja: jedan slijepi sudac tražio je od svojih asistenata da ga upozore na odvjetnice nose hlače. Vi kako hoćete, ali mi se i dalje kunemo u suknje!

Dobrodošli u stvarnost! Da, sudac iz priče je seksist i pol, no priča jasno ilustrira kako stvari doista stoje. Dvostruki standardi još uvijek su živi i zdravi – sve što možemo jest pomoći ženama da se s njima nose. Umjesto da potičemo žene da oblače suknje i šminkaju se kako bi se više svidjele muškim kolegama, hajdemo radije razgovarati o tome kako da tim istim kolegama pokažemo koliko smo doista kompetentne i inteligentne. Ako to uključuje odricanje od ravnih cipela – prigrlite visoke pete. Ali učinite to zbog sebe i svoje karijere, a ne zato jer želite da vas neki mamlaz u staklenom uredu primijeti. Privlačenje pozornosti prepustite svom životopisu i dojmu koji ćete ostaviti na interviewu za posao.

Prevela i prilagodila: Nada Kujundžić

        

* Članak u cijelosti čitajte na web stranici Above the Law: http://abovethelaw.com/2012/06/summer-associates-please-dont-dress-like-fashion-victims/
** Članak posvećen temi odijevanja za interview za posao dostupan na web stranici Corporette:
http://corporette.com/2008/08/11/reader-mailbag-part-i-what-to-wear-on-interviews-generally/