U fokusu

'progresivne metode'

Zašto u ‘zemlji slobodnih’ žene rađaju u lancima ?

Zašto u ‘zemlji slobodnih’ žene rađaju u lancima ?

     Sjedinjene Američke Države smatraju se visoko razvijenom predstavničkom demokracijom i zemljom u kojoj se poštuju elementarna  ljudska prava pa zato iznenađuje činjenica da su upravo u SAD- u trudne  zatvorenice prisiljene rađati okovane lancima  i sa lisicama na rukama. Čini se da zakoni o ljudskim pravima ne vrijede za svakoga člana i članicu američkog društva podjednako.

    Američka tinejdžerka Cora Flether 2007. godine  optužena je za sitnu krađu.  No, nakon što se nije pojavila na ročištu pritvorena je u zatvor u Cook County-ju  u američkoj državi Illinois. U tom trenutku imala je 17 godina. Ta priča ne djeluje  neobično na prvi pogled, no zanimljiva je činjenica da je  Cora u trenutku uhićenja bila u osmom mjesecu trudnoće! Dakle, poslana je u zatvor nekoliko tjedana prije očekivanog poroda.

    Tijekom pregleda u zatvoru, koji je uslijedio prije poroda, utvrđeno je kako bebi srce ne kuca pravilno, pa su Coru poslali u Okružnu bolnicu. Tijekom hospitalizacije, Cora tvrdi da su joj obje ruke i noge bile zavezane za krevet. Odvezali su joj jednu nogu i jednu ruku tek kada su joj počeli trudovi, a to se dogodilo tri dana nakon dolaska u bolnicu. Nakon poroda Cora nije dobila najvažniju satisfakciju koja bi vrijedila svih tih proživljenih muka; beba je, nažalost, rođena mrtva.

   Fletcher je bila jedna od 80 zatvorenica koje su zajednički tužile Cook County zbog sličnih trauma koje su proživjele u bolnici tijekom porođaja, a to se odnosi prvenstveno na vezivanje za krevet prije, za vrijeme ili nakon poroda. Tek prije dva tjedna sud u Illinoisu je donio presudu u korist tužiteljica, te im je isplaćeno svakoj u prosjeku između 5.000 i 45.000 dolara za pretrpljene traume. Šerif okruga Cook County je rekao kako je odobrio vezivanje zatvorenica pri porodu radi sigurnosti od bijega što se protivi zakonu države Illinois koja je donijela zakon protiv vezivanja zatvorenica pri porodu još 1999. godine. Frank Bilecki, glasnogovornik nadležnog ministarstva izjavio je kako je politika Cook Countyja jedna od najprogresivnijih u državi. Stvarno ‘ohrabrujuća’ poruka ženama od strane državnog vrha.

      Praksa prisiljavanja trudnica da pri porođaju ili nakon njega  budu vezane lancima na trbuhu, dok su im ruke i noge vezane lisicama za krevet je još samo jedna od značajki po kojima se SAD neslavno ističe među demokratskim zemljama, a paradoks je u tome što se upravo ta zemlja diči dugom tradicijom poštivanja i zaštite prava žena. Naime, ova praksa ne postoji u nijednoj drugoj državi koja se smatra civiliziranom demokracijom.

     Praksa vezivanja žena pri porodu višestruko je osuđena; prvo od strane odbora protiv mučenja pri Ujedinjenim Narodima, a zatim su je osudili Američka udruga liječnika i Američko udruženje ginekologa. Unatoč osudama i kritikama, samo 16 od 50 američkih saveznih država ima nekakvo zakonsko ograničenje prakse vezivanja žena pri porodu. Neke države poput Illinoisa koje su donijele zakon protiv vezivanja žena na porodu,  u praksi ga ne poštuju.

      Ne postoje informacije o točnom broju trudnica koje su bili podvrgnute ovom degradirajućem, tretmanu  iz razloga što zaposlenici u zatvorima nisu obvezni držati evidenciju o broju trudnica i porođaja u zatvoru. Ova činjenica sama govori za sebe. Trudnim ženama u zatvoru ne pridaje se nikakva važnost, a vjerojatno nemaju ni potrebne uvjete za svoje osjetljivo stanje. SAD ima najveći broj ženskih zatvorenika na svijetu i taj broj se dvostruko povećava u odnosu na mušku populaciju.

     Zahvaljujući presudi donesenoj u korist zlostavljanih trudnica koja je popraćena ovacijama od strane odvjetnika za ljudska prava te kritikama američke liječničke struke i Ujedinjenih naroda nadajmo se da je ovoj nehumanoj praksi odzvonilo. Dakle i američka zakonodavna vlast je potvrdila  kako je vezivanje trudnih zatvorenica prije, za vrijeme i nakon poroda nezakonito i protuustavno. Cook County je isplatio velik iznos  zatvorenicama za svoju nepopularnu praksu – čak 4.1 milijun dolara. Diljem SAD- a grupe lobiraju za uvođenje  zakona protiv vezivanja žena zatvorenica pri porodu i cilj je da u dogledno vrijeme svih 50 država donese zakon koji potvrđuje prava žena  i zaštitu njihovih prava u zatvoru.

Prevela i prilagodila: Barbara Ukas